SHARE

Народна скупштина Републике Српске /РС/ данас ће на посебној сједници покушати да утврди став о Приједлогу закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године.Ово је једина тачка дневног реда посебне сједнице.

Усвајање овог закона зауставили су српски представници у Парламентарној скупштини БиХ док не добију став Народне скупштине РС, а споран је члан 48 који предвиђа да се резултати пописа из 1991. године о етничкој структури становништва примјењују на формирање власти у БиХ до окончања повратка избјеглих и расељених.

Предсједник парламента РС Игор Радојичић раније је објаснио да Народна скупштина РС не утврђује тај закон, који се налази у парламенту БиХ, већ утврђује одређени политички став о закону о попису становништва у БиХ у којем је најспорнији члан 48 који говори о композицији структура власти након евентуално одржаног пописа становништва у БиХ 2011. године.

Предсједник Владе РС Милорад Додик изјавио је раније да није против пописа становништва у БиХ већ жели да овај посао буде обављен.

Он је додао да нема ништа против техничке одредбе закона, али да има против одредбе која предвиђа да се попис из 1991. године узме као основа за формирање власти. Додик је додао да нема јасних одредби до када би све то требало да траје.

По окончању ове посебне, биће настављена 38. редовна сједница која је започела у јуну и на чијем дневном реду је остало још пет тачака.

“То су Извјештај РТРС-а о пословању у 2009. години и План рада за 2010. годину, Извјештај Регулаторне комисије за енергетику РС о раду за 2009. годину, Извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2009. годину, Извјештај о резултатима активности институције Омбудмена за људска права БиХ и Избор и именовања”, навео је Радојичић.

За данас у 15.00 часова најављен је и коктел поводом завршетка мандата седмог сазива Народне скупштине РС на који су позвани народни посланици, чланови Владе РС, те новинари акредитовани за праћење скупштинских сједница.

SHARE

Оставите одговор