Narodna skupština Republike Srpske /RS/ danas će na posebnoj sjednici pokušati da utvrdi stav o Prijedlogu zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.Ovo je jedina tačka dnevnog reda posebne sjednice.

Usvajanje ovog zakona zaustavili su srpski predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH dok ne dobiju stav Narodne skupštine RS, a sporan je član 48 koji predviđa da se rezultati popisa iz 1991. godine o etničkoj strukturi stanovništva primjenjuju na formiranje vlasti u BiH do okončanja povratka izbjeglih i raseljenih.

Predsjednik parlamenta RS Igor Radojičić ranije je objasnio da Narodna skupština RS ne utvrđuje taj zakon, koji se nalazi u parlamentu BiH, već utvrđuje određeni politički stav o zakonu o popisu stanovništva u BiH u kojem je najsporniji član 48 koji govori o kompoziciji struktura vlasti nakon eventualno održanog popisa stanovništva u BiH 2011. godine.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je ranije da nije protiv popisa stanovništva u BiH već želi da ovaj posao bude obavljen.

On je dodao da nema ništa protiv tehničke odredbe zakona, ali da ima protiv odredbe koja predviđa da se popis iz 1991. godine uzme kao osnova za formiranje vlasti. Dodik je dodao da nema jasnih odredbi do kada bi sve to trebalo da traje.

Po okončanju ove posebne, biće nastavljena 38. redovna sjednica koja je započela u junu i na čijem dnevnom redu je ostalo još pet tačaka.

„To su Izvještaj RTRS-a o poslovanju u 2009. godini i Plan rada za 2010. godinu, Izvještaj Regulatorne komisije za energetiku RS o radu za 2009. godinu, Izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2009. godinu, Izvještaj o rezultatima aktivnosti institucije Ombudmena za ljudska prava BiH i Izbor i imenovanja“, naveo je Radojičić.

Za danas u 15.00 časova najavljen je i koktel povodom završetka mandata sedmog saziva Narodne skupštine RS na koji su pozvani narodni poslanici, članovi Vlade RS, te novinari akreditovani za praćenje skupštinskih sjednica.

Ostavi poruku