Naslovna Bosna i Hercegovina Bezvizni režim krajem godine

Bezvizni režim krajem godine

0

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da je danas u Sarajevu dobio uvjeravanja od šefa Odjeljenja za BiH unutar Direkcije Evropske komisije za proširenje Paole Pampaloni da proces ispunjavanja uslova za liberalizaciju viznog režima neće biti vezan za predizbornu kampanju, kao što je bilo najava, te da BiH čeka pozitivan izvještaj i da bi se moglo očekivati da krajem godine bh.građani budu na bezviznom režimu.

„Moja molba je bila da se to ne veže za političku kampanju i da nije dobro da se predstavnici međunarodne zajednice u BiH uopšte involviraju u predizbornu kapmanju. Do sada smo pokazali da je BiH sve dosadašnje izbore provela u demokratskoj atmosferi, bez ijednog incidenta. Vjerujem da će i ovi izbori proteći u takvoj atmosferi i da nema potrebe da međunarodna zajednica usmjerava i vodi izborni proces u BiH“, rekao je Špirić Srni.

On je istakao da je u razgovarali o popisu stanovništva u BiH i izrazio žaljenje što Parlamentarna skupština BiH nije usvojila prijedlog zakona koji joj je Savjet ministara BiH proslijedio još u martu.

„Rekao sam da je popis stanovništva evropsko pitanje i da BiH, kada nisu usaglašeni stavovi između Evrope i SAD, plaća veliku cijenu. Moje je opredjeljenje da Savjet ministara BiH i dalje radi na realizaciji uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima i da činimo sve da dođe do popisa stanovništva, jer je to interes BiH“, rekao je Špirić.

Prema njegovim riječima, potrebno je da se „svi zajedno prestanemo ponašati kao djeca u blatu“.

„Situacija u kojoj se BiH već duže vrijeme nalazi jeste da i domaći predstavnici vlasti i međunarodne zajednice ponašaju kao djeca u blatu. Vrijeme je da se sa takvom politikom prema BiH prestane“, naglasio je Špirić.

Kad je riječ o presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju „Sejdić i Finci protiv BiH“ i ustavnoj reformi, on je naveo da je konstatovano da bi bilo dobro da se radi na tome, ali da su predstavnici međunarodne zajednice duboko svjesni da je to teško raditi u vrijeme predizborne kampanje.

„Pretpostavljam da će se poslije izbora morati posebna pažnja posvetiti tom problemu“, smatra Špirić.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version