Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i predsjednik Srbije Boris Tadić razgovaraće sutra u Briselu o nacrtu rezolucije o Kosovu i Metohiji koju je Srbija podnijela Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.Susret Ešton-Tadić biće prilika da se, poslije višednevnih diplomatskih kontakata, pronadje kompromisno rješenje o tekstu rezolucije o kome bi Generalna skupština UN trebalo da se izjasni na zasjedanju koje počinje 9. septembra u Njujorku.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić sinoć je izjavio da Srbija ne pregovara o povlačenju rezolucije, već o izmjenama u tekstu tog dokumenta.

„Ukoliko budemo postigli dogovor, može biti sproveden krompromis u djelo i bez povlačenja rezolucije. Rezolucija sama po sebi nije cilj nego sredstvo“, rekao je Jeremić dodajući da Srbija u Ujedinjenim nacijama želi da okonča postupak koji je započeo pred Medjunarodnim sudom pravde i otvori put novim pregovorima koji će dovesti do rješenja.

„Srbija želi da se pitanje Kosova i Metohije rešava u dogovoru sa evropskim partnerima“, istakao je predsednik Tadić najavljujući susret sa šefom evropske diplomatije Ketrin Ešton.           On je iznio očekivanje da će se tokom tog razgovora u Briselu pronaći kompromisno rješenje kada je riječ o sadržaju rezolucije o Kosovu koja bi trebalo da štiti legitimne interese države Srbije i da definiše zajednički stav Evropske unije o tom pitanju.

„Rješenje je moguće u konstruktivnom dijalogu, uz uvažavanje prava svake zemlje i svakog naroda“, naglasio je predsjednik Tadić i dodao da to otvara perspektive zemalja zapadnog Balkana da postanu članice EU, ali i Uniji da pronadje svoj interes u regionu.

Poslije iznošenja stava Medjunarodnog suda pravde u Hagu, Srbija je podnela nacrt rezolucije o Kosovu i Metohiji Generalnoj skupštini UN u kojoj se zalaže za otvaranje pregovora o svim pitanjima, uključujući i status jednostrano proglašene države u Prištini.

Ostavi poruku