Висока представница Европске уније за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон и предсједник Србије Борис Тадић разговараће сутра у Бриселу о нацрту резолуције о Косову и Метохији коју је Србија поднијела Генералној скупштини Уједињених нација.Сусрет Ештон-Тадић биће прилика да се, послије вишедневних дипломатских контаката, пронадје компромисно рјешење о тексту резолуције о коме би Генерална скупштина УН требало да се изјасни на засједању које почиње 9. септембра у Њујорку.

Министар спољних послова Вук Јеремић синоћ је изјавио да Србија не преговара о повлачењу резолуције, већ о измјенама у тексту тог документа.

„Уколико будемо постигли договор, може бити спроведен кромпромис у дјело и без повлачења резолуције. Резолуција сама по себи није циљ него средство“, рекао је Јеремић додајући да Србија у Уједињеним нацијама жели да оконча поступак који је започео пред Медјународним судом правде и отвори пут новим преговорима који ће довести до рјешења.

„Србија жели да се питање Косова и Метохије решава у договору са европским партнерима“, истакао је председник Тадић најављујући сусрет са шефом европске дипломатије Кетрин Ештон.           Он је изнио очекивање да ће се током тог разговора у Бриселу пронаћи компромисно рјешење када је ријеч о садржају резолуције о Косову која би требало да штити легитимне интересе државе Србије и да дефинише заједнички став Европске уније о том питању.

„Рјешење је могуће у конструктивном дијалогу, уз уважавање права сваке земље и сваког народа“, нагласио је предсједник Тадић и додао да то отвара перспективе земаља западног Балкана да постану чланице ЕУ, али и Унији да пронадје свој интерес у региону.

Послије изношења става Медјународног суда правде у Хагу, Србија је поднела нацрт резолуције о Косову и Метохији Генералној скупштини УН у којој се залаже за отварање преговора о свим питањима, укључујући и статус једнострано проглашене државе у Приштини.

Ostavi poruku