SHARE

Пред судским вијећем Хашког трибунала јутрос је, послије двонедјељне паузе, настављено суђење бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу.Караџић је наставио да унакрсно испитује некадашњег припадника Одјељења за контра-диверзиону заштиту МУП-а БиХ Екрема Суљевића.

Тужилаштво је, путем овог свједока, у доказе увело документе Војске Републике Српске, међу којима и наређења некадашњег команданта Сарајевско-романијског корпуса генерала Драгомира Милошевића.

Поводом Суљевићеве изјаве да га је једна Милошевићева наредба запрепастила, јер је речно да се у насељу Храсница “изабере цивилни циљ, тако да се изазове највећи број жртава”, Караџић је свједоку дао да то наређење прочита пред судијама.

Суљевић је прихватио да се у наређењу не помињу цивили, додајући да се “не каже ни војни, већ најуноснији циљ”.

Одговарајући на Караџићево питање да ли је служио војску и зашто би некомо уносан циљ били цивили, Суљевић је одговорио да је “цијело Сарајево било циљ”.

“Сви смо били жртве, у кући, на послу, на пијаци, на путу од куће до посла”, рекао је Суљевић. Караџић је констатовао да се “око тога управо и води овај процес – да ли је Сарајево било жртва српске војске или логор пун легитимних циљева”.

Унакрсно испитивање се наставља.

Караџићу и његовом тиму одбране судско вијеће је паузу од двије недјеље одобрило ради прегледа аудио и видео трака генерала Ратка Младића, које су, заједно са његовим биељжницама, власти Србије заплијениле у кући његове супруге Босиљке у Београду.

SHARE

Оставите одговор