U Novom Pazaru je mirno poslije jučerašnjih višečasovnih protesta pristalica Islamske zajednice u Srbiji zbog sporne parcele na kojoj Gradska uprava gradi obdanište.Tokom jučerašnjih protesta, na kojima je učestvovalo oko 1 500 pristalica muftije Muamera Zukorlića, u novopazarskom naselju Hadžet kamenovan je kordon policije i tom prilikom su povrijeđena četiri policajca i dvojica službenika Islamske zajednice u Srbije.

Pregovori         predstavnika Gradske uprave i Islamske zajednice u Srbiji, koja tvrdi da je parcela na kojoj se gradi obdanište vakufsko zemljište, biće nastavljeni sutra do kada, kako je najavljeno, neće biti protesta.

Gradska uprava sa druge strane tvrdi da je zemljište kupljeno od Islamske zajednice još 1982. godine. Gradnja objekta se nastavlja, dok gradilište obezbjeđuju jake bezbjednosne snage.

Muftija Muamer Zukrolić pozvao je zvanični Beograd na dijalog kako bi se očuvali mir i stabilnost u Sandžaku, gdje je, prema njegovim riječima, „sitaucija izuzeto napeta“.

Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je više nego siguran da Sandžak nije i da neće biti „krizno žarište“ koje bi moglo da destabilizuje zemlju i region.

Ljajić, međutim, ne isključuje mogućnost incidenata i zapaljive retorike muftije Zukorlića radi, kako je rekao, prikupljanja jeftinih političkih poena.

Ostavi poruku