У Новом Пазару је мирно послије јучерашњих вишечасовних протеста присталица Исламске заједнице у Србији због спорне парцеле на којој Градска управа гради обданиште.Током јучерашњих протеста, на којима је учествовало око 1 500 присталица муфтије Муамера Зукорлића, у новопазарском насељу Хаџет каменован је кордон полиције и том приликом су повријеђена четири полицајца и двојица службеника Исламске заједнице у Србије.

Преговори         представника Градске управе и Исламске заједнице у Србији, која тврди да је парцела на којој се гради обданиште вакуфско земљиште, биће настављени сутра до када, како је најављено, неће бити протеста.

Градска управа са друге стране тврди да је земљиште купљено од Исламске заједнице још 1982. године. Градња објекта се наставља, док градилиште обезбјеђују јаке безбједносне снаге.

Муфтија Муамер Зукролић позвао је званични Београд на дијалог како би се очували мир и стабилност у Санџаку, гдје је, према његовим ријечима, „ситауција изузето напета“.

Министар рада и социјалне политике Србије Расим Љајић изјавио је да је више него сигуран да Санџак није и да неће бити „кризно жариште“ које би могло да дестабилизује земљу и регион.

Љајић, међутим, не искључује могућност инцидената и запаљиве реторике муфтије Зукорлића ради, како је рекао, прикупљања јефтиних политичких поена.

Ostavi poruku