Republika Srpska /RS/ i Srbija imaju iste stavove oko najvažnijih političkih pitanja i čvrsto stoje jedna uz drugu – Srbija u očuvanju dejtonske pozije RS, a Srpska u odbrani teritorijalnog integriteta Srbije na Kosovu i Metohiji, poručili su predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Dodik je rekao da će razvoj situacije oko Kosova i Metohije, što se tiče BiH, ostati baziran na činjenici da predstavnici RS u zajedničkim organima BiH neće dozvoliti priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

„RS i dalje ostaje privržena politici teritorijalnog integriteta Srbije. Mi ćemo pratiti Srbiju i Beograd kroz razvoj političke situacije oko Kosova i uvijek ćemo stajati iza odluka koje se budu donosile u Beogradu“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa Dačićem.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srpska i Srbija imaju iste političke stavove oko najvažnijih državnih pitanja, situacije u regionu i međusobne saradnje.

„Srbija je za očuvanje RS na osnovu Dejtonskog sporazuma“, rekao je Dačić i dodao da je svaka promjena Dejtonskog mirovnog sporazuma moguća samo uz saglasnost tri naroda i dva entiteta.

On je naglasio da Srbija ima vitalni interes da sarađuje sa RS na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama i da se ta saradnja mora dalje razvijati, posebno u oblasti ekonomije.

Na današnjem sastanku, kome su prisustvovali i potpredsjednik Vlade Srbije Jovan Krkobabićem i ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo, osim o najvažnijim političkim pitanjima Dodik i Dačić razgovarali su i o dosadašnjoj, ali i budućoj saradnji RS i Srbije u oblasti ekonomije, zdravstva i obrazovanja.

Ostavi poruku