Република Српска /РС/ и Србија имају исте ставове око најважнијих политичких питања и чврсто стоје једна уз другу – Србија у очувању дејтонске позије РС, а Српска у одбрани територијалног интегритета Србије на Косову и Метохији, поручили су предсједник Владе РС Милорад Додик и потпредсједник Владе Србије Ивица Дачић.

Додик је рекао да ће развој ситуације око Косова и Метохије, што се тиче БиХ, остати базиран на чињеници да представници РС у заједничким органима БиХ неће дозволити признање једнострано проглашене независности Косова.

„РС и даље остаје привржена политици територијалног интегритета Србије. Ми ћемо пратити Србију и Београд кроз развој политичке ситуације око Косова и увијек ћемо стајати иза одлука које се буду доносиле у Београду“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка са Дачићем.

Потпредсједник Владе Србије и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је да Српска и Србија имају исте политичке ставове око најважнијих државних питања, ситуације у региону и међусобне сарадње.

„Србија је за очување РС на основу Дејтонског споразума“, рекао је Дачић и додао да је свака промјена Дејтонског мировног споразума могућа само уз сагласност три народа и два ентитета.

Он је нагласио да Србија има витални интерес да сарађује са РС на основу Споразума о специјалним и паралелним везама и да се та сарадња мора даље развијати, посебно у области економије.

На данашњем састанку, коме су присуствовали и потпредсједник Владе Србије Јован Кркобабићем и министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо, осим о најважнијим политичким питањима Додик и Дачић разговарали су и о досадашњој, али и будућој сарадњи РС и Србије у области економије, здравства и образовања.

Ostavi poruku