Француски генерал Филип Морион данас је истеран из Меморијалног центра Поточари пошто га мајке страдалих Бошњака сматрају одговорним јер није спречио геноцид.„Сребреничке мајке“ му нису дозволиле да ода пошту Бошњацима страдалим у злочину који је почињен 1995. године.

Председница Удружења „Сребреничке мајке“ Хатиџа Мехмедовић изјавила је да је генерал Морион најавио посету, али да су оне одговориле да је он непожељан у Поточарима.

„Није се смео састати с нама и дошао је овде пре него што је било најављено. Кад смо га виделе у Меморијалном центру истерале смо га. Ово је наше ходочашће, а није место где треба да долазе они који су одговорни за геноциде.

Морион је један од оних који је могао спречити геноцид, а није то учинио. Отишао је без речи пут Братунца и не знамо где ће касније бити“, пренела је агенција Фена изјаву Хатиџе Мехмедовић.

Француски генерал Морион је деведесетих година био командант УНПРОФОР-а и многи Бошњаци га оптужују да није спречио злочин у Среберници и да је „просрпски пропагандиста“.

Ostavi poruku