Већина чланова Европског парламента, одакле се даје велика подршка намјери да се БиХ укину визе, жели да причека резултате октобарских избора, јавио је дописник Срне из Брисела.Потпредсједник друге по реду највеће политичке групе социјалиста Ханес Свобода рекао је да би „послије избора, кад парламент стане иза важних мјера, требало наћи рјешење и укинути визе за грађане БиХ“.

Према ријечима једног дипломате, неке земље чланице Европске уније, као што су Њемачка и Холандија, иако не везују укидање виза са резултатима избора, желе се увјерити да ће нова власт поштовати договорене мјере и стандарде који су довели до укидања виза.

Већина чланова Европског парламента слаже се да укидање виза за грађане БиХ треба очекивати до краја ове године, а да је укидање визног режима у октобру или новембру, ипак, мање вјероватно, јавио је дописник Срне из Брисела.

Могућност да се визе укину у октобру или новембру поменута је у неформалним разговорима неких дипломата и чланова Европског парламента, али није се успјела наметнути као доминатна тема у европским круговима.

Неименовани дипломата Европске комисије изјавио је да „радни документ“ који је јуче представљен у Европском парламенту, „није у потпуности довршен“ и да ће финална, писана, верзија, бити дата на увид за двије седмице.

Он је додао да „сви услови у потпуности морају бити недвосмислено испуњени за склапање споразума којим би се укинуле визе за путовања у европске земље шенгенског круга“.

Дипломата је додао да је укидање виза пред БиХ, али да у овом тренутку још не може да каже кад ће то тачно бити.

Представница Европске комисије јуче је у Европском парламенту изнијела усмену верзију извјештаја о налазима експертских мисија који су у августу били у БиХ и у Албанији.

Истакла је напредак у БиХ у усвајању и провођењу закона у борби против организованог криминала, као и напредак у борби против корупције.

Навела је да постоји боља размјена повјерљивих података између тужилаштава и полиције. Подсјетила је да ће Европска комисија будно пратити примјену закона и договорених мјера не само до момента укидања виза, него и послије тога.

Јучерашња дискусија у Комитету за грађанске слободе и унутрашње послове Европског парламента, била је обиљежена позитивним и охрабрујућим тоновима свих парламентараца, осим Холанђанина Ван ден Ступа, који је налазе извјештаја процијенио незадовољавајућим.

Ван ден Ступ је у својој земљи члан контроверзне Партије Слободе Герта Вилдерса, коју многи у Европи сматрају расистичком и ксенофобном због ставова према имигрантима, проширењу ЕУ и вјерској нетолеранцији.

Осим Албаније и БиХ, на јучерашњој расправи било је поменуто и Косово. Словеначки извјестилац Европског парламента за визе Тања Фајон рекла је да Косово не смије да остане „црна рупа“ на Балкану и Европи, односно да мора да се пронађе рјешење из тамошње грађане.

Ostavi poruku