Удружење „БХ новинари“, у сарадњи са Савјетом Европе, од данас до 17. октобра проводиће мониторинг у кључним електронским и штампаним медијима, новинским агенцијама и интернет порталима с циљем утврђивања степена поштовања професионалних и етичких стандрада у представљању политичких партија и кандидата на општим изборима у БиХ.Мониторинг ће вршити у дневним новинама „Дневни аваз“, „Ослобођење“, „Сан“, „Независне новине“, „Глас Српске“, „Дневни лист – издање за БиХ“, „Прес РС“, „ЕуроБлиц – издање за РС“, магазинима „Дани“, „Слободна Босна“, „Глобал“, „Репортер“, „Република“ и „Старт“, агенцијама Срна, Онаса и Фена“, телевизијама БХТ1, ФТВ, РТРС, „Хајат“, АТВ, БН, ОБН и РТВ Мостар, те порталима „Сарајево-икс“, „Дневник“ и „Фронтал“.

Предсједник Удружење „БХ новинари“ Милкица Милојевић рекла је да се мониторинг врши да би биле уочене грешке које чине новинари када не дају исте шансе свим учесницима у изборима да се представе грађанима.

Она је додала да је крајњи циљ мониторинга да се професионални стандарди новинарства поштују.

„У јавни простор у БиХ, посебно у вријеме предизборне капмање, враћа се говор мржње, за шта су подједнако криви и политичари и новинари. Али новинари би требало да каналишу јавни говор и не допусте да говор мржње дође до потенцијалних бирача“, истакла је јуче Милојевићева.

Она је додала да је циљ мониторинга да се открије и на који начин се „испод жита“ продају неке предизборне идеје кроз редовни информативни програм.

Професор Теорије јавног мњења на Факултету политичких наука у Бањалуци Младен Миросављевић истакао је да се мониторинг медија обавља у свим земљама у разним приликама и временским интервалима, а обавезно у вријеме предизборних кампања.

„Циљ је да се утврди колика је била заступљеност појединих странака у свим медијима појединачно и колико су објективно медији извјештавали о подносиоцима потврђених изборних листа и представницима власти“, појаснио је Миросављевић.

Мониторинг „Правично и уравнотежено извјештавање о изборима“ свакодневно ће проводити 15 новинара – монитора из свих крајева БиХ са академским образовањем и најмање 20 година искуства који су прошли одређену едукацију кроз анализу централних информативних емисија, свих рубрика у новинама осим спорта, забаве и временске прогнозе, дијалошких емисија, те предизборних хроника.

У БиХ данас званично почиње предизборна кампања за Опште изборе 3. октобра, која ће трајати до 2. октобра у 7.00 часова, када почиње изборна тишина. Избори се организују за Предсједништво БиХ, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, предсједника и потпредсједнике Републике Српске, Народну скупштину РС, Представнички дом Парламента ФБиХ и скупштине кантона у ФБиХ.

На шестим послијератним општим изборима учествоваће 39 странака, 11 коалиција и 13 независних кандидата. За изборе је овјерено 8 149 кандидата од којих су 5 145 или 63,13 одсто мушкарци, а 3 004 или 36,86 одсто жене.

Ostavi poruku