Udruženje „BH novinari“, u saradnji sa Savjetom Evrope, od danas do 17. oktobra provodiće monitoring u ključnim elektronskim i štampanim medijima, novinskim agencijama i internet portalima s ciljem utvrđivanja stepena poštovanja profesionalnih i etičkih standrada u predstavljanju političkih partija i kandidata na opštim izborima u BiH.Monitoring će vršiti u dnevnim novinama „Dnevni avaz“, „Oslobođenje“, „San“, „Nezavisne novine“, „Glas Srpske“, „Dnevni list – izdanje za BiH“, „Pres RS“, „EuroBlic – izdanje za RS“, magazinima „Dani“, „Slobodna Bosna“, „Global“, „Reporter“, „Republika“ i „Start“, agencijama Srna, Onasa i Fena“, televizijama BHT1, FTV, RTRS, „Hajat“, ATV, BN, OBN i RTV Mostar, te portalima „Sarajevo-iks“, „Dnevnik“ i „Frontal“.

Predsjednik Udruženje „BH novinari“ Milkica Milojević rekla je da se monitoring vrši da bi bile uočene greške koje čine novinari kada ne daju iste šanse svim učesnicima u izborima da se predstave građanima.

Ona je dodala da je krajnji cilj monitoringa da se profesionalni standardi novinarstva poštuju.

„U javni prostor u BiH, posebno u vrijeme predizborne kapmanje, vraća se govor mržnje, za šta su podjednako krivi i političari i novinari. Ali novinari bi trebalo da kanališu javni govor i ne dopuste da govor mržnje dođe do potencijalnih birača“, istakla je juče Milojevićeva.

Ona je dodala da je cilj monitoringa da se otkrije i na koji način se „ispod žita“ prodaju neke predizborne ideje kroz redovni informativni program.

Profesor Teorije javnog mnjenja na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Mladen Mirosavljević istakao je da se monitoring medija obavlja u svim zemljama u raznim prilikama i vremenskim intervalima, a obavezno u vrijeme predizbornih kampanja.

„Cilj je da se utvrdi kolika je bila zastupljenost pojedinih stranaka u svim medijima pojedinačno i koliko su objektivno mediji izvještavali o podnosiocima potvrđenih izbornih lista i predstavnicima vlasti“, pojasnio je Mirosavljević.

Monitoring „Pravično i uravnoteženo izvještavanje o izborima“ svakodnevno će provoditi 15 novinara – monitora iz svih krajeva BiH sa akademskim obrazovanjem i najmanje 20 godina iskustva koji su prošli određenu edukaciju kroz analizu centralnih informativnih emisija, svih rubrika u novinama osim sporta, zabave i vremenske prognoze, dijaloških emisija, te predizbornih hronika.

U BiH danas zvanično počinje predizborna kampanja za Opšte izbore 3. oktobra, koja će trajati do 2. oktobra u 7.00 časova, kada počinje izborna tišina. Izbori se organizuju za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS, Predstavnički dom Parlamenta FBiH i skupštine kantona u FBiH.

Na šestim poslijeratnim opštim izborima učestvovaće 39 stranaka, 11 koalicija i 13 nezavisnih kandidata. Za izbore je ovjereno 8 149 kandidata od kojih su 5 145 ili 63,13 odsto muškarci, a 3 004 ili 36,86 odsto žene.

Ostavi poruku