Naslovna Vijesti Karadžić: Srbija me nije izdala

Karadžić: Srbija me nije izdala

1

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske /RS/ Radovan Karadžić smatra da bi Srbija trebalo odmah da se pridruži Evropi, ali ne i Nato savezu i ističe da se ne osjeća izdanim od Srbije, jer mu nikada nije ni obećala da ga neće uhapsiti.„Ukoliko je država imala validan razlog i ukoliko je moje hapšenje pomoglo Srbiji i RS, ja neću zamjeriti. Bojim se da nisu dobili ništa za mene, tako da mi se čini da sam bio protraćen sa stanovišta interesa Srbije“, rekao je Karadžić za TV kanal „Rusija danas“ u intervjuu, koji je dao još u aprilu, a objavljen je tek sada.

Na pitanje da li vjeruje da je Srbija zauvijek izgubila Kosovo, Karadžić je rekao da on nikada ne kaže „zauvijek“ i dodaje da su se „Jevreji vratili u Jerusalim pošto su se molili dvije hiljade godina, a Kosovo je srpski Jerusalim“.

„Srbija je oduvijek bila evropska. Bilo bi divno kada bismo se pridružili Evropi, bez ovakvih poniženja, bombardovanja, ucjena i, konačno, pokušaja da se nametne neprihvatljiva cijena – da se odustane od Kosova“, navodi Karadžić.

Karadžić je istakao da je NATO kao stara alatka, koju je teže čuvati nego što je vrijedna održavanja i da bi bilo mnogo bolje kada bi se cijeli svijet pridružio ovom savezu, koji bi se zvao „vojska UN“ ili da ga se riješe.

Prema njegovim riječima, postoji dosta kontradiktornosti u odnosima Srbije i zemalja EU, ali to nije omelo integraciju sa Evropom, za koju kaže da je „sada dom penzionera, studenata i nezaposlenih“.

Karadžić navodi da su Srbija i RS bile neka vrsta vudu-lutke za Rusiju, a da su im zapadni prijatelji iz dva svjetska rata zabili nož u leđa.

On nije direktno odgovorio na pitanje hoće li moći da se bori za svoja prava pred Haškim tribunalom, već je samo naveo da je to potpuno različit pravosudni sistem od onog kojeg poznaje.

Karadžić je ponovio navode o postojanju sporazuma sa Ričardom Holbrukom iz 1996. godine, kojim mu je garantovan imunitet.

„Ili Holbruk nikada nije namjeravao da poštuje sporazum, jedino da ostvari kratkoročnu pobjedu, zbacivši me sa položaja, ili nije imao snage da vidi da je sporazum bio u čast, uprkos bučnom negodovanju, mog procesuiranja od drugih aktera“, kaže Karadžić.

1 KOMENTAR

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version