Sud Bosne i Hercegovine primio je zahtev Hrvatske za sprovođenje pravosnažne zatvorske kazne koja je izrečena Branimiru Glavašu zbog ratnih zločina nad Srbima u Osijeku i taj predmet je već u postupku, potvrđeno je danas tom sudu u Sarajevu.

„Posredstvom ministarstva pravosuđa BiH, Sud BiH je u četvrtak primio zahtev hrvatskih pravosudnih organa za sprovođenje kazne zatvora u predmetu Glavaša. Odmah je imenovano izvanraspravno sudsko veće koje će postupati u ovom predmetu i on je odmah uzet u postupak“, rekla je portparol Suda Selma Hadžić.

Ona je objasnila je da će sudsko veće prvo razmotriti ceo slučaj, a potom će zakazati javnu sednicu na kojoj će stranke izneti svoja stajališta, prenela je Hina.

„Posle toga veće će se povući i doneti odluku“, izjavila je Hadžićeva.

Iako nisu predviđeni nikakvi rokovi u kojima je potrebno doneti

sudsku odluku, na Sudu BiH očekuju da će to u Glavaševu slučaju biti „vrlo brzo“.

Veće Suda BiH u predstojećem razdoblju treba da potvrdi ili

eventualno preinačiti kaznu od osam godina zatvora koju je Glavašu izrekao hrvatski vrhovni sud, proglasivši ga odgovornim za ratne zločine počinjene u Osijeku.

Po odredbama sporazuma o uzajamnoj pomoći u izvršenju krivičnih sankcija koji su ranije ove godine potpisale Hrvatska i BiH, u

slučaju preinačenja prvosnažno izrečene presude u jednoj od dve države nova kazna može biti samo niža.

Glavaš, odnosno njegova obrana, imaće pravo žalbe na odluku veća Suda BiH. U tom slučaju žalba se podnosi apelacionom odeljenju tog suda koje onda donosi pravosnažnu presudu i u slučaju potvrde zatvorske kazne upućuje osuđenika na izdržavanje.

Ostavi poruku