Суд Босне и Херцеговине примио је захтев Хрватске за спровођење правоснажне затворске казне која је изречена Бранимиру Главашу због ратних злочина над Србима у Осијеку и тај предмет је већ у поступку, потврђено је данас том суду у Сарајеву.

„Посредством министарства правосуђа БиХ, Суд БиХ је у четвртак примио захтев хрватских правосудних органа за спровођење казне затвора у предмету Главаша. Одмах је именовано изванрасправно судско веће које ће поступати у овом предмету и он је одмах узет у поступак“, рекла је портпарол Суда Селма Хаџић.

Она је објаснила је да ће судско веће прво размотрити цео случај, а потом ће заказати јавну седницу на којој ће странке изнети своја стајалишта, пренела је Хина.

„После тога веће ће се повући и донети одлуку“, изјавила је Хаџићева.

Иако нису предвиђени никакви рокови у којима је потребно донети

судску одлуку, на Суду БиХ очекују да ће то у Главашеву случају бити „врло брзо“.

Веће Суда БиХ у предстојећем раздобљу треба да потврди или

евентуално преиначити казну од осам година затвора коју је Главашу изрекао хрватски врховни суд, прогласивши га одговорним за ратне злочине почињене у Осијеку.

По одредбама споразума о узајамној помоћи у извршењу кривичних санкција који су раније ове године потписале Хрватска и БиХ, у

случају преиначења првоснажно изречене пресуде у једној од две државе нова казна може бити само нижа.

Главаш, односно његова обрана, имаће право жалбе на одлуку већа Суда БиХ. У том случају жалба се подноси апелационом одељењу тог суда које онда доноси правоснажну пресуду и у случају потврде затворске казне упућује осуђеника на издржавање.

Ostavi poruku