Turski predsedik  Abdulah Gul danas stiže u dvodnevnu posetu Bosni i Hercegovini kojoj se u Sarajevu unapred pridaje veliki značaj.Bosna je je jedan od prioriteta u spoljnoj politici Ankare.

„Poseta će afirmisati  stalnu tursku podršku etničkim i verskim grupama u BiH sa kojima Turska ima specijalne odnose“, ističe uoči posete zvanična turska agencija Anadolija.

U Ankari se takodje najavljuje da će tokom posete biti potpisano nekoliko sporazuma o saradnji i da će predsednik Gul govoriti u parlamentu.

Predsedavajući predsedništva BiH Haris Silajdžić je uoči posete izjavio Anadoliji da je tursko prisustvo u Bosni i na Balkanu „veoma pozitivno“ i da je ova poseta“veoma značjna“.

„Mnogi narodi u Evropi takodje pozitivno ocenjuju novu ulogu Turske na Balkanu i jugoistočnoj Evropi“, istakao je Silajdžić.

On je posebno pozdravio tursku inicijativu o održavanju trilateralnih sastanaka izmedju BIH-Srbije-Turske odnosno BiH-Hrvatske-Turske, koje pokušavaju da reše probleme u Bosni odnosno u regionu .

Silajdžić je naglasio da će Turska igrati ključnu ulogu oko ulaska BiH u Akcioni plan i u NATO .

Ostavi poruku