Presuda hrvatskom generalu Branimiru Glavašu, osuđenom na osam godina zatvora za ratne zločine nad Srbima u Osijeku 1991. godine, proslijeđena Sudu BiH na postupanje, potvrdio je Nikola Sladoje, pomoćnik ministra za međunarodnu i međuentitetsku pravnu pomoć i saradnju u Ministarstvu pravde BiH.

„Presuda hrvatskog suda u BiH je stigla u utorak i odmah sutradan smo je proslijedili Sudu BiH na dalje odlučivanje“, rekao je Sladoje za „Glas Srpske“.

U Sudu BiH, koji je nadležan da sprovede postupak izvršenja strane presude, juče poslijepodne rekli su da im presuda još nije stigla.

Nako što presuda bude zaprimljena, Sud na zahtjev branioca osuđenog odlučuje da li će je priznati.

Glavašev advokat ranije je izjavio da će iskoristiti sva pravna sredstva da obore presudu.

Ako sud prizna presudu, Glavaš će da izdržava kaznu po presudi Suda BiH, a na prvostepenu odluku ima pravo žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH. U Sudu su rekli da se slučajevi potvrde stranih presuda rješavaju relativno brzo, te da Sud Glavašu može dosuditi samo istu ili manju kaznu zatvora.

List navodi da se ovakvi slučajevi rješavaju po prilično hitnom postupku i od kada se predmet da sudiji u rad, razmatranja traju dva do tri dana.

Ostavi poruku