Пресуда хрватском генералу Бранимиру Главашу, осуђеном на осам година затвора за ратне злочине над Србима у Осијеку 1991. године, прослијеђена Суду БиХ на поступање, потврдио је Никола Сладоје, помоћник министра за међународну и међуентитетску правну помоћ и сарадњу у Министарству правде БиХ.

„Пресуда хрватског суда у БиХ је стигла у уторак и одмах сутрадан смо је прослиједили Суду БиХ на даље одлучивање“, рекао је Сладоје за „Глас Српске“.

У Суду БиХ, који је надлежан да спроведе поступак извршења стране пресуде, јуче послијеподне рекли су да им пресуда још није стигла.

Нако што пресуда буде запримљена, Суд на захтјев браниоца осуђеног одлучује да ли ће је признати.

Главашев адвокат раније је изјавио да ће искористити сва правна средства да оборе пресуду.

Ако суд призна пресуду, Главаш ће да издржава казну по пресуди Суда БиХ, а на првостепену одлуку има право жалбе Апелационом одјељењу Суда БиХ. У Суду су рекли да се случајеви потврде страних пресуда рјешавају релативно брзо, те да Суд Главашу може досудити само исту или мању казну затвора.

Лист наводи да се овакви случајеви рјешавају по прилично хитном поступку и од када се предмет да судији у рад, разматрања трају два до три дана.

Ostavi poruku