Rusija očekuje jasniji stav NATO-a o nizu ključnih međunarodnih pitanja, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.Lavrov je ubijeđen da se Sjevernoatlantska alijansa zaglavila između prošlosti i budućnosti, a takvo dvostruko stanje ovog vojnopolitičkog saveza očigledno je premašilo neke objektivne vremenske okvire.

„Više jasnosti očekujemo od naših partnera iz Sjevernoatlantske alijanse. Njeno dvostruko egzistiranje između prošlosti i budućnosti previše se oteglo. Nažalost, o tome svjedoče diskusije oko pripreme nove strateške koncepcije NATO-a“, rekao je ruski šef diplomatije.

Prema njegovim riječima, poslije okončanja hladnog rata, u novim geopolitičkim uslovima, NATO ima šansu da se pretvori u fleksibilniju i savremeniju organizaciju u oblasti bezbjednosti.

Lavrov je izrazio uvjerenje da NATO u doglednoj budućnosti treba da završi političku transformaciju i učestvuje u ravnopravnoj saradnji sa drugim ključnim faktorima, uključujući Rusiju i potpisnice Dogovora o kolektivnoj bezbjednosti, i da to čini uz bezuslovno poštovanje međunarodnog prava, prije svega statusa UN, prenosi Radio „Glas Rusije“.

„Transformacija NATO-a treba da protiče u ravni borbe protiv realnih, a ne izmišljenih izazova i opasnosti. Jer sve sumnjive operacije posljednjih decenija u Srbiji, Iraku, Avganistanu i drugim suvrenim državama pokazale su da agresija i napad nikada ne donose mir i red“, zaključio je Lavrov.

Ostavi poruku