Русија очекује јаснији став НАТО-а о низу кључних међународних питања, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.Лавров је убијеђен да се Сјеверноатлантска алијанса заглавила између прошлости и будућности, а такво двоструко стање овог војнополитичког савеза очигледно је премашило неке објективне временске оквире.

„Више јасности очекујемо од наших партнера из Сјеверноатлантске алијансе. Њено двоструко егзистирање између прошлости и будућности превише се отегло. Нажалост, о томе свједоче дискусије око припреме нове стратешке концепције НАТО-а“, рекао је руски шеф дипломатије.

Према његовим ријечима, послије окончања хладног рата, у новим геополитичким условима, НАТО има шансу да се претвори у флексибилнију и савременију организацију у области безбједности.

Лавров је изразио увјерење да НАТО у догледној будућности треба да заврши политичку трансформацију и учествује у равноправној сарадњи са другим кључним факторима, укључујући Русију и потписнице Договора о колективној безбједности, и да то чини уз безусловно поштовање међународног права, прије свега статуса УН, преноси Радио „Глас Русије“.

„Трансформација НАТО-а треба да протиче у равни борбе против реалних, а не измишљених изазова и опасности. Јер све сумњиве операције посљедњих деценија у Србији, Ираку, Авганистану и другим сувреним државама показале су да агресија и напад никада не доносе мир и ред“, закључио је Лавров.

Ostavi poruku