Ruske diplomate su, povodom zasjedanja Generalne skuštine UN o srpskoj rezoluciji o Kosovu, spremne da pruže „dodatnu pomoć“ Srbiji, ukoliko je bude zatražila, rekao je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin.Konuzin je upozorio i da su „mogući neočekivani preokreti“ u vezi sa srpskom rezolucijom, pa čak i tokom diskusije 9. septembra, s obzirom da „delegacije neće prekidati konsultacije direktno u sali zasjedanja“.

Ambasador Rusije u Beogradu kaže da uoči zasjedanja Generalne skupštine očekuje zategnutiju političku borbu između pristalica i protivnika podjele Srbije, koja će se voditi kako u Njujorku, tako i u prijestonicama i navodi da ne treba isključiti pritiske i lobiranja.

„Ne smiju se isključiti i varijante koje predviđaju poteze koji se ne svode samo na usvajanje rezolucije. Pravila procedure Generalne skupštine dopuštaju takve mogućnosti“, kaže Konuzin za „Danas“.

Odgovarajuću na pitanje kako zvanična Moskva gleda na eventualne izmjene ili povlačenje srpske rezolucije kao što traže SAD i EU, Konuzin je istakao da će Rusija podržati Srbiju šta god da bude uradila.

On je rekao da ruska delegacija u Njujorku, kao i delegacije drugih država članica UN, učestvuje u konsultacijama u vezi s predstojećim razmatranjem srpskog nacrta rezolucije, a najaktivnije kontakte ostvarujee sa istomišljenicima.

Ističući da su za rješenje pitanja Kosova dijalog i pregovori, ne samo mogući, nego su i neophodni, Konuzin je rekao da je za to potrebna politička volja, ali da je u Prištini nema, „jer su je od samog početka podsticali na jednostrane poteze“.

List „Politika“ danas piše da je Španija, koja ne namjerava da prizna kosovsku nezavisnost, napisala moguću varijantu kompromisne rezolucije kojom bi bila zamijenjena ona koju je Srbija već poslala UN.

Taj „papir“, dodaje list, još nije postao predmet zvaničnih razgovora, što možda nikada neće ni biti i vjerovatno ima ulogu lakmus papira.

U diplomatskim krugovima se očekuje da predstavnici zvaničnog Beograda početkom naredne nedelje (najverovatnije 6. septembra) u Briselu nezvanično razgovaraju sa Ketrin Ešton, šeficom diplomatije EU – stoji u tekstu.

Ostavi poruku