Насловна Босна и Херцеговина Прекинута сједница због закона о попису

Прекинута сједница због закона о попису

0

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ није данас разматрао Приједлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године, јер је предсједавајућа Дома Душанка Мајкић прекинула сједницу прије ове тачке, која је била посљедња на дневном реду.

Прекидању сједнице претходила је једночасовна бурна расправа међу делегатима да ли сједницу треба и на који начин прекинути, и да ли је то злоупотреба или не.

Мајкићева је делегате обавијестила да је на Колегијуму Дома договорено да сједница буде прекинута, образложивши да је за изјашњавање о овом приједлогу закона српским делегатима из Савеза независних социјалдемората /СНСД/ потребан став Народне скупштине Републике Српске.

Делегатима из реда бошњачког народа није толико засметао приједлог да сједница буде прекинута колико образложење да је потребно чекати мишљење парламента Српске.

Они су навели да Парламентарна скупштина БиХ, а тиме и Дом народа имају веће ингеренције од Народне скупштине РС, оптуживши делегате из реда српског народа, односно СНСД-а, да крше устав и злоупотребљавају пословник о раду Дома.

Делегати из реда српског народа одговорили су на оптужбе истичући да они нису слободни стријелци и да је њих бирала Народна скупштина РС.

„Не постоји ништа што би српски делегати учинили да би оштетили РС. Када је ријеч о крупним политичким одлукама делегати СНСД-а из реда српског народа увијек ће тражити став Народне скупштине РС“, поручила је Мајкићева.

Српски делегат Младен Иванић рекао је да, иако све што се дешава у вези са овим законом сматра „циркусом“, није ријеч ни о каквој злоупотреби српских делегата него легитимном праву које користе делегати из СНСД-а.

Дом народа донио је одлуку којом је омогућено да замјеник министра безбједности у Савјету министара БиХ Мијо Крешић и даље обавља дужност вршиоца дужности директора Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, чиме је испуњен посљедњи услов за либерализацију визног режима грађанима БиХ.

Потврђена је одлука о упућивању припадника Оружаних снага БиХ у мировну мисију у Авганистан, коју је донијело Предједништво БиХ, а претходно потврдио и Представнички дом.

Усвојен је и Приједлог закона о допунама Закона о служби у Оружаним снагама /ОС/ БиХ, којим је предвиђено пензионисање припадника Оружаних снага БиХ, којима је због старосне границе престала служба у војсци.

И ова тачкка денвног реда изазвала је бурну дискусију и поларизацију међу посланицима.

Делегати српског народа из СНСД-а указивали су да закон неће бити проводив у пракси јер се коси са Законом о ПИО у РС, те да за њега сагласност није дао ни Савјет министара БиХ, односно Министарство финансија и трезора, који је као образложење навело да би могла да буде угрожена фискална стабилност БиХ.

Дом није именовао члана Управног одбора Јавног радио-телевизијског сервиса БиХ из хрватског народа, јер ниједан од кандидата са ранг листе Регулаторне агенције за комуникације није добио потребну већину гласова.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version