Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije danas prihvatio zahtjev kluba poslanika SNSD-a da se Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, kojim se predviđa zabrana vehabijskog i selefijskog pokreta, razmatra po hitnoj proceduri, tako da će ovaj zakon biti upućen u redovnu parlamentarnu proceduru.

Protiv zahtjeva za razmatranje ovog prijedloga po hitnoj proceduri glasali su poslanici stranaka iz Federacije BiH.

Predloženom dopunom Krivičnog zakona, koju je SNSD inicirao nakon terorističkog napada u Bugojnu, za pripadnost vehabijskom ili selefijskom pokretu, učestvovanje u njihovim aktivnostima ili pružanje materijalno-finansijske pomoći predložene su kazne zatvora od jedne do pet godina.

Poslanici nisu prihvatili negativna mišljenja Ustavnopravne i Komisije za ljudska prava o SNSD-ovom Prijedlogu zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju, pa je ovaj zakonski prijedlog vraćen komisijama na ponovno razmatranje.

Nadležnim komisijama na ponovno razmatranje vraćeni su i Prijedlog zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu i Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti odbrane, bezbjednosi i Obavještajno-bezbjednosne agencije.

Predstavnički dom usvojio je više izvještaja i informacija.

Zatvarajući današnju sjednicu predsjedavajući Predstavničkog doma Niko Lozančić izrazio je uvjerenje da je ovo posljednja sjednica ovog doma u ovom sazivu, ali nije isključio mogućnost da, ukoliko se ukaže potreba, bude zakazana još neka sjednica.

Ostavi poruku