Odluka Međunarodnog suda pravde (MSP) o Kosovu postavlja pravni presedan za otcjepljenje RS, što bi moglo da se desi u roku od četiri godine, ali ovaj entitet neće žuriti sa tim potezom, izjavio je u intervjuu Rojtersu predsjednik Vlade RS Milorad Dodik.

Dodik je rekao da je njegov prioritet da ostvari veću autonomiju u okvirima Dejtonskog sporazuma. Ukoliko to ne uspije, on će se založiti za nezavisnost RS od ostatka BiH.

Dodik je rekao da RS neće djelovati jednostrano i da eventualno odvajanje od BiH neće izazvati rat ili nasilje.

„Mi nismo avanturisti, ići ćemo polako“, rekao je premijer RS.

Predsjednik Vlade RS rekao je da, iako je EU objavila da ne bi priznala nezavisnost RS, istorija pokazuje da se takvi stavovi brzo mijenjaju i dodao da će moći da pronađe partnere među Hrvatima i Bošnjacima u BiH za dogovor o razlazu.

„EU je saopštila da neće nikada priznati jugoslovenske države, a potom su priznali Hrvatsku i Sloveniju. Vodećim zemljama zapada potrebno je da negdje na planeti imaju mjesto na kojem mogu da pokažu da su na strani muslimana. Mi smo samo kolateralna šteta. Nije nam drago što smo locirani u BiH“, rekao je Dodik.

Predsjednik Vlade RS zaključio je da bi rezolucija UN o Kosovu o kojoj će se voditi debata ovog mjeseca mogla da donese dodatnu podršku za napore Srba u BiH da u budućnosti ostvare veću autonomiju ili nezavisnost.

Ostavi poruku