Одлука Међународног суда правде (МСП) о Косову поставља правни преседан за отцјепљење РС, што би могло да се деси у року од четири године, али овај ентитет неће журити са тим потезом, изјавио је у интервјуу Ројтерсу предсједник Владе РС Милорад Додик.

Додик је рекао да је његов приоритет да оствари већу аутономију у оквирима Дејтонског споразума. Уколико то не успије, он ће се заложити за независност РС од остатка БиХ.

Додик је рекао да РС неће дјеловати једнострано и да евентуално одвајање од БиХ неће изазвати рат или насиље.

„Ми нисмо авантуристи, ићи ћемо полако“, рекао је премијер РС.

Предсједник Владе РС рекао је да, иако је ЕУ објавила да не би признала независност РС, историја показује да се такви ставови брзо мијењају и додао да ће моћи да пронађе партнере међу Хрватима и Бошњацима у БиХ за договор о разлазу.

„ЕУ је саопштила да неће никада признати југословенске државе, а потом су признали Хрватску и Словенију. Водећим земљама запада потребно је да негдје на планети имају мјесто на којем могу да покажу да су на страни муслимана. Ми смо само колатерална штета. Није нам драго што смо лоцирани у БиХ“, рекао је Додик.

Предсједник Владе РС закључио је да би резолуција УН о Косову о којој ће се водити дебата овог мјесеца могла да донесе додатну подршку за напоре Срба у БиХ да у будућности остваре већу аутономију или независност.

Ostavi poruku