Članstvo u Evropskoj uniji je strateško opredeljenje Srbije, a pitanje Kosova je ustavna obaveza, rekao je danas šef srpske diplomatije Vuk Jeremić gostujući u emisiji „Hardtok“ na Bi-Bi-Si-ju, dodavši da srpska vlada ima jasan stav da neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Ministar Jeremić je uoči zasedanja Generalne skupštine UN na kojoj će se raspravljati o srpskoj rezoluciji o Kosovu i Metohiji, rekao da ta rezolucija treba da odbrani stav da secesija nije prihvatljiva i da razreši pitanje da li deklaracija kojom je Priština proglasila nezavisnost od Srbije daje državnost onima koji su doneli taj tekst.

Jeremić je takodje upozorio da će slučaj jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova povući secesionističke grupe da povuku sličan potez, što predstavlja ozbiljan presedan za ceo svet.

Povodom predstojećeg zasedanja GS UN 9. septembra, Jeremić je rekao da treba razgovarati o sadašnjem medjunarodnom pravnom poretku i o tome da li neko može, ili ne, da jednostrano izmeni granice medjunarodno priznatih članica Ujedinjenih nacija.

Jeremić je, takodje, odbacio tvrdnje da je slučaj Kosova jedinstven i – na pitanje da li politika koju vlada Srbije vodi o Kosovu izoluje našu zemlju – odgovorio da ni u EU nema jedinstvenog stava o ovom pitanju, kao i da srpske vlasti godinama rade na održanju dobrosusedskih odnosa zbog zajedničke evropske budućnosti.

Šef srpske diplomatije posebno je naglasio da je sadašnja srpska vlada prva vlada u istoriji Balkana koja u okolnostima kakve su nastale posle 17. februara 2008. nije upotrebila silu, već je insistirala na dijaloškom rešenju problema, uz opredeljenost da sačuva svoju teritoriju na miran način.

Jeremić je istakao i da se nove države ne mogu stvarati otcepljenjem od matičnih, kao i da se kriterijumi za uspostavljanje državnosti ne mogu menjati.

Jeremić je na britanskoj televiziji porucio i da Srbija očekuje i traži da da se svet prema njoj odnosi podjednako kao i prema drugim zemljama sveta i pronadje rešenje kojim jedna strana ne bi izgubila sve, dok bi druga sve dobila.

Ostavi poruku