Чланство у Европској унији је стратешко опредељење Србије, а питање Косова је уставна обавеза, рекао је данас шеф српске дипломатије Вук Јеремић гостујући у емисији „Хардток“ на Би-Би-Си-ју, додавши да српска влада има јасан став да неће признати једнострано проглашену независност Косова.

Министар Јеремић је уочи заседања Генералне скупштине УН на којој ће се расправљати о српској резолуцији о Косову и Метохији, рекао да та резолуција треба да одбрани став да сецесија није прихватљива и да разреши питање да ли декларација којом је Приштина прогласила независност од Србије даје државност онима који су донели тај текст.

Јеремић је такодје упозорио да ће случај једнострано проглашене независности Косова повући сецесионистичке групе да повуку сличан потез, што представља озбиљан преседан за цео свет.

Поводом предстојећег заседања ГС УН 9. септембра, Јеремић је рекао да треба разговарати о садашњем медјународном правном поретку и о томе да ли неко може, или не, да једнострано измени границе медјународно признатих чланица Уједињених нација.

Јеремић је, такодје, одбацио тврдње да је случај Косова јединствен и – на питање да ли политика коју влада Србије води о Косову изолује нашу земљу – одговорио да ни у ЕУ нема јединственог става о овом питању, као и да српске власти годинама раде на одржању добросуседских односа због заједничке европске будућности.

Шеф српске дипломатије посебно је нагласио да је садашња српска влада прва влада у историји Балкана која у околностима какве су настале после 17. фебруара 2008. није употребила силу, већ је инсистирала на дијалошком решењу проблема, уз опредељеност да сачува своју територију на миран начин.

Јеремић је истакао и да се нове државе не могу стварати отцепљењем од матичних, као и да се критеријуми за успостављање државности не могу мењати.

Јеремић је на британској телевизији поруцио и да Србија очекује и тражи да да се свет према њој односи подједнако као и према другим земљама света и пронадје решење којим једна страна не би изгубила све, док би друга све добила.

Ostavi poruku