Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Младен Иванић изјавио је да би на данашњој сједници овог дома гласао за предложени закон о попису становништва, а да ће, ако Народна скупштина РС буде другачија сматрала, „и мимо своје воље“ поштовати њен став.

Иванић сматра да је бесмислена прича о члану 48 Приједлога закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године, зато што је број и састав највиших највиших носилаца власти записан у Уставу и нема везе са пописом.

Он је рекао да је број посланика записан у Уставу, као што је то случај и са бројем министара и њиховим саставом, те бројем чланова Предсједништва БиХ.

Данашњу расправу у Дому народа о овом питању Иванић је оцијенио као „предизборно надуравање“, а заказивање сједнице Народне скупштине РС тек за 7. септембар као „изузетан политички циркус“.

„Сматрам да сједнице Дома неће бити до послије избора, а то значи најмање седам мјесеци“, истакао је Иванић.

Српски делегат Слободан Шараба рекао је да очекује да ће Народна скупштина РС разумно сагледати све аргументе за и против пописа и да ће на крају бити донесена одлука да се подржи закон о попису.

„Уколико одлука буде другачија ја ћу и даље остати при ставу да је БиХ потребан попис. Бићу за то да се члан 48 брише, а у супротном бићу уздржан“, нагласио је Шараба.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ није данас разматрао Приједлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године, јер је предсједавајућа Дома Душанка Мајкић прекинула сједницу прије ове тачке, која је била посљедња на дневном реду.

Мајкићива је рекла да су делегати из СНСД-а искористили пословничко право и напустили сједницу, јер су друга сва делегата из реда српског народа Иванић и Шараба експлицитно рекли да ће подржати закон.

Чланом 48 Приједлога закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године предвиђа се да се до потпуног повратка за формирање структура власти примјењују резултати пописа становништва из 1991. године.

Ostavi poruku