SHARE

Мексичка федерална полиција ухапсила је дуго траженог нарко боса Едгара Валдеса Виљареала (37), познатијег под надимком “Барби”, који је у Сједињеним Америчким Државама оптужен за кријумчарење дроге, а сумњичи се и за вишеструка свирепа убиства.Саопштење о његовом хапшењу уследило је само неколико сати пошто је влада саопстила да је скоро 10 одсто припадника федералне полиције отпуштено ове године у оквиру кампање у циљу сузбијања корупције.

Портпарол владе за питања безбедности Алехандро Поире изјавио је да хапшење Валдеса представља “велики ударац организованом криминалу”, а да ће влада детаље о овој акцији објавити касније данас, пренео је АП.

Мексички председник Фелипе Калдерон објавио је на друштвеној мрежи Твитер да је ухапшен “један од најтраженијих криминалаца у Мексику и иностранству” и да ће се операције ради разбијања његове нарко групе наставити.

Валдес, који је због светле пути и плавих очију добио надимак “Барби”, трећи је водећи нарко бос који је ухапшен у Мексику за мење од годину дана.

Окружни суд у Атланти, у савезној америчкој држави Џорџији, оптужио га је у мају да је од 2004. до 2006. године у источни део САД из Мексика допремио висе хиљада килограма кокаина.

Мексичке власти кажу да се Валдес, родјен у Тексасу, борио да постане шеф картела Белтран Лејва откако је мексичка војска у децембру прошле године убила претходног лидера, Артура Белтрана Лејву.

Валдесова глава је у САД учењена на два милиона долара, а мексичке власти су за информације о његовом хапшењу понудиле сличну суму. За сада нема информација о плановима за његово изручење америчким властима.

SHARE

Оставите одговор