Meksička federalna policija uhapsila je dugo traženog narko bosa Edgara Valdesa Viljareala (37), poznatijeg pod nadimkom „Barbi“, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za krijumčarenje droge, a sumnjiči se i za višestruka svirepa ubistva.Saopštenje o njegovom hapšenju usledilo je samo nekoliko sati pošto je vlada saopstila da je skoro 10 odsto pripadnika federalne policije otpušteno ove godine u okviru kampanje u cilju suzbijanja korupcije.

Portparol vlade za pitanja bezbednosti Alehandro Poire izjavio je da hapšenje Valdesa predstavlja „veliki udarac organizovanom kriminalu“, a da će vlada detalje o ovoj akciji objaviti kasnije danas, preneo je AP.

Meksički predsednik Felipe Kalderon objavio je na društvenoj mreži Tviter da je uhapšen „jedan od najtraženijih kriminalaca u Meksiku i inostranstvu“ i da će se operacije radi razbijanja njegove narko grupe nastaviti.

Valdes, koji je zbog svetle puti i plavih očiju dobio nadimak „Barbi“, treći je vodeći narko bos koji je uhapšen u Meksiku za menje od godinu dana.

Okružni sud u Atlanti, u saveznoj američkoj državi Džordžiji, optužio ga je u maju da je od 2004. do 2006. godine u istočni deo SAD iz Meksika dopremio vise hiljada kilograma kokaina.

Meksičke vlasti kažu da se Valdes, rodjen u Teksasu, borio da postane šef kartela Beltran Lejva otkako je meksička vojska u decembru prošle godine ubila prethodnog lidera, Artura Beltrana Lejvu.

Valdesova glava je u SAD učenjena na dva miliona dolara, a meksičke vlasti su za informacije o njegovom hapšenju ponudile sličnu sumu. Za sada nema informacija o planovima za njegovo izručenje američkim vlastima.

Ostavi poruku