Ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da negativan stav Rusije o širenju NATO-a i priključenju BiH nije vlastima Republike Srpske /RS/ naložen iz Moskve, niti je od njih traženo da blokiraju napredak BiH ka članstvu.„Naš stav nema nikakve veze sa stavom RS o tome“, naglasio je Bocan-Harčenko, dodajući da u ovom pogledu nije davao nikakve instrukcije niti savjete premijeru RS Miloradu Dodiku.

On je ponovio da širenje NATO-a šteti ruskim nacionalnim interesima, ali je odluka o tome hoće li se BiH priključiti NATO-u stvar njenih vlasti.

„BiH će odlučiti o svom odnosu sa NATO savezom, ali mi imamo jasan stav da dalje širenje tog saveza može imati negativne posljedice i ne mislim pri tome samo na BiH. Svaki talas širenja izaziva velike probleme i štetan je po stabilnost Evrope, ali je odluka o tome suvereno pravo svake zemlje“, pojasnio je Bocan-Harčenko za „Dnevni avaz“.

Prema njegovom mišljenju, vlasti u BiH ne koriste sve mogućnosti ekonomske saradnje sa Rusijom.

On je kao primjer naveo projekat gasovoda „Južni tok“ kojem se jedino BiH iz cijelog regiona nije priključila.

„Nemamo više vremena za razmišljanje, ni mi ni BiH, ako se želi priključiti tom projektu. Već je odlučeno o glavnom toku, ali postoji mogućnost izgradnje jednog kraka i BiH bi imala veliku prednost i postala važan dio velikog projekta koji će biti izuzetno bitan za cijelu Evropu. To je način da i BiH dodatno poveća energetske potencijale. Mi smo spremni, samo ne smijemo gubiti vrijeme. Ekonomija je sada ključno pitanje“, upozorio je Bocan-Harčenko.

On je naveo da Rusija želi obnovu razgovora sa BiH o ratnom dugu za plin, kao i klirinškom dugu koji su, kako ističe, riješili sa svim ostalim državama bivše Jugoslavije, a samo je sa BiH to pitanje još otvoreno.

Ostavi poruku