Амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан-Харченко изјавио је да негативан став Русије о ширењу НАТО-а и прикључењу БиХ није властима Републике Српске /РС/ наложен из Москве, нити је од њих тражено да блокирају напредак БиХ ка чланству.„Наш став нема никакве везе са ставом РС о томе“, нагласио је Боцан-Харченко, додајући да у овом погледу није давао никакве инструкције нити савјете премијеру РС Милораду Додику.

Он је поновио да ширење НАТО-а штети руским националним интересима, али је одлука о томе хоће ли се БиХ прикључити НАТО-у ствар њених власти.

„БиХ ће одлучити о свом односу са НАТО савезом, али ми имамо јасан став да даље ширење тог савеза може имати негативне посљедице и не мислим при томе само на БиХ. Сваки талас ширења изазива велике проблеме и штетан је по стабилност Европе, али је одлука о томе суверено право сваке земље“, појаснио је Боцан-Харченко за „Дневни аваз“.

Према његовом мишљењу, власти у БиХ не користе све могућности економске сарадње са Русијом.

Он је као примјер навео пројекат гасовода „Јужни ток“ којем се једино БиХ из цијелог региона није прикључила.

„Немамо више времена за размишљање, ни ми ни БиХ, ако се жели прикључити том пројекту. Већ је одлучено о главном току, али постоји могућност изградње једног крака и БиХ би имала велику предност и постала важан дио великог пројекта који ће бити изузетно битан за цијелу Европу. То је начин да и БиХ додатно повећа енергетске потенцијале. Ми смо спремни, само не смијемо губити вријеме. Економија је сада кључно питање“, упозорио је Боцан-Харченко.

Он је навео да Русија жели обнову разговора са БиХ о ратном дугу за плин, као и клириншком дугу који су, како истиче, ријешили са свим осталим државама бивше Југославије, а само је са БиХ то питање још отворено.

Ostavi poruku