Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske /RS/ Nebojša Radmanović najavio je da će informisati Generalnu skupštinu UN da stav BiH nije protivljenje rezoluciji Srbije o Kosovu, ukoliko predsjedavajući Predsjedništva Haris Silajdžić i ambasador BiH pri UN Ivan Barbalić budu glasali protiv dokumenta koji je predložio Beograd.

Radmanović je istakao da niko u ime BiH nema pravo da glasa protiv rezolucije Srbije, jer o tome nije zauzelo stav Predsjedništvo BiH, jedina instituacija koja donosi odluku o izjašnjavanju u Generalnoj skupštini UN.

„Fizički ne možemo i nećemo spriječiti Silajdžića i Barbalića da zastupaju isključivo bošnjačke interese, ali imamo način da stav RS prenesemo Generalnoj skupštini“, poručio je Radmanović.

Radmanović je novinarima u Banjaluci rekao da je to rađeno i u slučaju neusaglašenog istupanja u Savjetu bezbjednosti i da se to može ponoviti i pred Generalnom skupštinom.

Komentarišući ocjenu bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića da je nezadovoljavajuća saradnja vlasti BiH zbog nedostavljanja dokumentacije koja mu je potrebna za suđenje u Haškom tribunalu, Radmanović je rekao da je u nadležnosti Predsjedništva BiH samo dokumentacija nakon Dejtonskog sporazuma.

On je dodao da generalnu ocjenu o saradnji daju institucije Tribunala i da je ona do sada bila pozitivna, ali da je tačno da zahtjevu Karadžića nije udovoljeno na vrijeme.

„Predsjedništvo BiH u svom današnjem obliku čuva arhivsku građu od momenta kada je uspostavljeno, a to je period nakon Dejtonskog sporazuma“, rekao je Radmanović i podsjetio da se dokumentacija koju traži Karadžić odnosi na period od 1992. do 1995. godine.

Ostavi poruku