Čileanska državna rudarska kompanija „Kodelko“ počela je danas bušenje otvora kroz koji će biti spasena 33 rudara, zarobljena na dubini od 700 metara od 5. avgusta, kada se urušio podzemni tunel u rudniku bakra i zlata u pustinji Atakama, na severu Čilea.Bušilica od 31 tonu danas je načinila manju rupu u steni koju treba da probije kako bi se napravio „probni otvor“ koji će se kasnije proširiti tako da kroz njega mogu da se, jedan po jedan, izvuku zarobljeni rudari, javio je AP.

Stručnjaci ocenjuju da spasilačke ekipe raspolažu odgovarajućim mašinama za uspešno izvodjenje ove akcije, koja bi mogla da potraje tri do četiri meseca.

„Radnici na bušilicama imaju najbolju opremu na svetu. To, ipak, ne znaci da će im biti lako. Verovatno će naići na neke tehničke probleme koji će usporiti njihov rad“, izjavio je Dejv Fikert, direktor jedne konsultantske kompanije sa Novog Zelanda koja saradjuje sa čileanskom vladom na unapredjenju bezbednosti u rudnicima.

Spasilačke ekipe koriste tri postojeća otvora da bi rudarima, koji se nalaze u skloništu u neoštećenom delu okna, dostavili hranu, vodu, vazduh i lekove.

Vlada je prošle nedelje saopštila da petorica rudara pokazuju znake depresije, ali je ministar rudarstva Lorens Golborn rekao da se oni sada bolje osećaju, budući da dobijaju savete lekara i primaju antidepresive.

Zvaničnici kažu da je od izuzetne važnosti da se zarobljeni rudari održe u dobrom fizičkom i mentalnom stanju, zato što će, tokom operacije spasavanja, morati da pomažu tako što će uklanjati oko četiri tone kamenja koje će se obrušavati prema njihovom skloništu.

Ostavi poruku