SHARE

Горан Петронијевић, адвокат бившег предсједника Републике Српске /РС/ Радована Караџића, изјавио је да је као дио тима савјетника из више разлога задовољан досадашњим суђењем Караџићу пред Хашким трибуналом.“Прво, успели смо да Тужилаштво спречимо у намери да нас у судницу увуче неспремне, да нас потпуно обесправи, у смислу добијања адекватног времена за припрему одбране, мада то није додуше било онолико колико смо ми очекивали да ће бити, али у већој мери одговарало је оном времену колико нам је било потребно да се макар делимично спремимо и да не уђемо неспремни у судницу”, рекао је Петронијевић Срни.

Он је истакао да Тужилаштво није успјело у намјери да нокаутира одбрану у првој фази, износећи већи дио свједока и експерата који су требало да буду њихова “тешка артиљерија”.

“Поготово можемо говорити о њиховим експертима, балистичарима, појединим аналитичарима, представницима међународне заједнице. Они су сви од реда учинили неспорним неколико веома важних чињеница, које ми доказујемо и којима се, нажалост, досадашња суђења нису бавила. Ми их сматрамо кључним и те чињенице су јако битне за коначан исход поступка и за цијело схватање свих тих несрећних догађања у БиХ”, нагласио је Петронијевић.

Према његовим ријечима, обрана није задовољна односом према њима у смислу материјалних средстава и тај је проблем присутан од самог почетка до данас.

“Нисмо могли да се изборимо да добијемо адекватну материјалну накнаду од Секретаријата Хашког трибунала за рад свих људих који су битни за сам тим – не само саветника него и експерата, људи на терену итд”, рекао је Петронијевић.

Према његовим ријечима, оно што би могло да се назове колико-толико објективним, то је судско вијеће.

“Имамо нормално као одбрана увек замерки, јер сматрамо да су неке ствари могле да се одлуче на начин како смо ми то предлагали, али у сваком случају ако се има у виду понашање тужилаштва и Секретаријата Трибунала, Судско веће је ту негде које покушава да исправи те све неправде према нама који они чине”, поручио је Петронијевић.

Он је рекао да је Тужилаштво истрошило своју “тешку артиљерију”, наводећи да су то све били промашаји или их је Караџић на самом непосредном испитивању обеснажио. Није им дат онај значај колико је тужилаштво то очекивало.

“Убудуће ће то све више долазити до изражаја, а посебно када ми почнемо одбрану и када одбрана буде почела да изводи своје сведоке, вештаке, експрте и износи доказе које ми већ у овој фази увелико прикупљамо”, истакао је Петронијевић.

Он је упозорио да је присутан хроничан проблем недостатка материјалних средстава, јер су огромни трошкови у питању – путовања, рад на терену, превођење, то су све ствари које јако оптерећују тим одбране и самог Караџића.

“Нажалост, немамо никавих могућности, нико нам не пружа никакву помоћ са стране, Секретаријат трибунала нам даје најнижи ниво плаћања за саветничке услуге, али нас то неће спречити да циљ остваримо до краја, а он је да се до краја изношења одбране отворе неколико најважнијих ствари који се тичу стереотипа о несрећним догађањима у БиХ”, рекао је Петронијевић и додао да је то прије свега Сарајево, које је на реду и које је сада у фази оптужби, као и Сребреница.

Он је оцјенио да су то најважније двије тачке на којима ће се показати колико су и на коликим лажима засновани ти стереотипи и на коликим медијским манипулацијама.

“Сетите се само запрепашћења судије, који је у предпретресној фази водио поступак када је чуо да Сарајево не доставља документацију која се тражи”, истакао је Петронијевић, коментаришући упозорења Караџића да му БиХ не доставља документацију.

Он је оцјенио да је сада, нажалост, готово сигурно да појединим странама, а поготово муслиманској, не одговара да се дође до истине, јер она сада одговара стереотипима, затворена са много измишљотина, манипулација, лажи и истина која њима одговара.

Петронијевић је нагласио да муслиманској страни исправљање тога не одговара, па се зато они тако и понашају, јер се плаше да ће се открити оно што се и догодило, а догађале су се ствари које су у том тренутку могле да се назову ратним лукавством као што су улица Васе Мискина, као што је Маркале један и два, које су имале одређене политичке конотације и политичку употребљивост.

“Догађале су се уочи важних преговора и које су имале за задатак да врше притисак међународне заједнице на српску страну, дакле изазвати страдање сопственог народа, било сопственим актом било изазивањем супротне стране да би се то ставило на терет Србима”, нагласио је Петронијевић.

SHARE

Оставите одговор