Britanski šef diplomatije Vilijem Hejg dolazi danas u Beograd kako bi izvršio dodatni pritisak na Srbiju da povuče rezoluciju o Kosovu iz Generalne skupštine UN ili da pristane na radikalne korekcije teksta, saznaju „Večernje novosti“.U Vladi Srbije „Novostima“ je rečeno da pozicije zvaničnog Beograda ostaju nepromijenjene i da će to Hejgu biti jasno stavljeno na znanje.

„Britanci su poznati po najtvrđem stavu kada je reč o rešavanju kosovskog problema i njihov prvi zahtev koji će se pred nama naći biće povlačenje rezolucije“, rekao je sagovornik „Novosti“ iz vrha vlasti i dodao da će druga ponuda biti drastična izmjena teksta, ali da je stav Srbije jasan – ne pristajanje na formulacije koje makar i implicitno potvrđuju nezavisnost Kosova i insistiranje na traženju rješenja kroz pregovore.

Dolazak Hejga nastavak je briselske diplomatske ofanzive kako bi se „omekšali“ stavovi Beograda, a koju je prošlog četvrtka započeo njemački šef diplomatije Gvido Vestervele, navodi list.

Nekadašnji ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić rekao je za „Novosti“ da je očigledno da posjetom Hejga zemlje Kvinte žele da poentiraju, odnosno završe „zavrtanje ruku“ koje je započeo Vestervele.

Paralelno sa pritiscima na Beograd, Stejt dipartment posljednjih dana na Ist Riveru lobira da se debata o rezoluciji zakazana za 9. septembar „skine“ sa dnevnog reda i prolongira do daljnjeg, a portparol predsjedavajućeg Generalnom skupštinom UN Žan Viktor Nkolo kaže da su moguće promjene tog datuma.

Tek poslije razgovora sa Hejgom biće jasnije kada će, i da li će uopšte, srpska delegacija putovati u Brisel na pregovore oko eventualnog „brušenja“ teksta rezolucije koji bi zadovoljio sve strane, navodi list.

Maja Kocijančič, portparol visokog predstavnika EU Ketrin Ešton, potvrdila je da se nastavljaju redovni kontakti sa Srbijom na svim nivoima, ali nije mogla reći ko će se iz Beograda, kada i s kim sresti u Briselu.

Ostavi poruku