SHARE

Британски шеф дипломатије Вилијем Хејг долази данас у Београд како би извршио додатни притисак на Србију да повуче резолуцију о Косову из Генералне скупштине УН или да пристане на радикалне корекције текста, сазнају “Вечерње новости”.У Влади Србије “Новостима” је речено да позиције званичног Београда остају непромијењене и да ће то Хејгу бити јасно стављено на знање.

“Британци су познати по најтврђем ставу када је реч о решавању косовског проблема и њихов први захтев који ће се пред нама наћи биће повлачење резолуције”, рекао је саговорник “Новости” из врха власти и додао да ће друга понуда бити драстична измјена текста, али да је став Србије јасан – не пристајање на формулације које макар и имплицитно потврђују независност Косова и инсистирање на тражењу рјешења кроз преговоре.

Долазак Хејга наставак је бриселске дипломатске офанзиве како би се “омекшали” ставови Београда, а коју је прошлог четвртка започео њемачки шеф дипломатије Гвидо Вестервеле, наводи лист.

Некадашњи министар за економске односе са иностранством Милан Париводић рекао је за “Новости” да је очигледно да посјетом Хејга земље Квинте желе да поентирају, односно заврше “завртање руку” које је започео Вестервеле.

Паралелно са притисцима на Београд, Стејт дипартмент посљедњих дана на Ист Риверу лобира да се дебата о резолуцији заказана за 9. септембар “скине” са дневног реда и пролонгира до даљњег, а портпарол предсједавајућег Генералном скупштином УН Жан Виктор Нколо каже да су могуће промјене тог датума.

Тек послије разговора са Хејгом биће јасније када ће, и да ли ће уопште, српска делегација путовати у Брисел на преговоре око евентуалног “брушења” текста резолуције који би задовољио све стране, наводи лист.

Маја Коцијанчич, портпарол високог представника ЕУ Кетрин Ештон, потврдила је да се настављају редовни контакти са Србијом на свим нивоима, али није могла рећи ко ће се из Београда, када и с ким срести у Бриселу.

SHARE

Оставите одговор