Čak 87 odsto građana smatra da BiH ide u pogrešnom pravcu, pokazalo je istraživanje Nacionalnog demokratskog instituta za međunarodne odnose (NDI).Prema ovom istraživanju, koje je među građanima BiH od 2. do 12. avgusta provela vodeća međunarodna agencija za istraživanje javnog mnjenja „Ipsos“ na uzorku od 2 000 ispitanika, čak 92 odsto ispitanih nezadovoljno je radom Savjeta ministara BiH na smanjenju nezaposlenosti, dok je samo šest odsto ispitanika zadovoljno radom po tom pitanju.

Visok nivo nezadovoljstva građani su izrazili i tretiranjem pitanja korupcije i kriminala, pa je 90 odsto nezadovoljnih ispitanika, a samo osam odsto zadovoljnih rješavanjem ovog pitanja.

Značajna većina ispitanih podržava priključivanje Evropskoj uniji, od čega je 64 odsto onih koji potpuno podržavaju, a 22 odsto onih koji donekle podržavaju priključivanje EU.

U entitetima se razlikuju stavovi po pitanju pridruživanja BiH Natou, pa je tako u Fedederaciji BiH 90 odsto ispitanika podržava pridruživanje alijansi, dok se u Republici Srpskoj 63 odsto građana tome protivi. Ukupna podrška za pridruživanje BiH Natou iznosi 50 odsto onih koji potpuno podržavaju pridruživanje i 20 odsto onih koji donekle podržavaju priključivanje ovom vojnom savezu.

Ispitanici su kao najvažnija pitanja kojima bi se vlasti u BiH trebale baviti identifikovali smanjenje kriminala i korupcije, nezaposlenost, poboljšanje životnog standarda i razvoj turizma.

Direktor NDI u BiH David Hamilton izjavio je da odgovori ispitanika ukazuju na to da pripadnici svih nacionalnih grupa širom BiH žele vidjeti konkretnije mjere entitetskih vlada i Savjeta ministara BiH u pravcu rješavanja problema sa kojima se građani svakodnevno susreću.

„U poređenju sa majskim istraživanjem, ispitanici su čak i više zabrinuti nepovoljnom finansijskom situacijom, smanjivanjem nezaposlenosti, korupcije i kriminala“, dodao je Hamilton.

Istraživanje je urađeno sa standardnom greškom od 2,2 odsto. Istraživanje je provedeno korišćenjem slučajnog uzorka, metodom intervjua „licem u lice“. Svrha istraživanja je bila identifikovati pitanja koje građani BiH smatraju najvažnijim i utvrditi njihove stavove po tim pitanjima.

Istraživanjem je pokriven širok spektar tema, od toga u kojem pravcu ide BiH, preko evroatlantskih integracija, do problema kojima bi se vlasti u BiH trebale baviti.

NDI je neprofitna organizacija koja radi na jačanju demokratskih institucija širom svijeta promovišući učešće građana, otvorenost i odgovornost vlasti.

Ostavi poruku