Чак 87 одсто грађана сматра да БиХ иде у погрешном правцу, показало је истраживање Националног демократског института за међународне односе (НДИ).Према овом истраживању, које је међу грађанима БиХ од 2. до 12. августа провела водећа међународна агенција за истраживање јавног мњења „Ипсос“ на узорку од 2 000 испитаника, чак 92 одсто испитаних незадовољно је радом Савјета министара БиХ на смањењу незапослености, док је само шест одсто испитаника задовољно радом по том питању.

Висок ниво незадовољства грађани су изразили и третирањем питања корупције и криминала, па је 90 одсто незадовољних испитаника, а само осам одсто задовољних рјешавањем овог питања.

Значајна већина испитаних подржава прикључивање Европској унији, од чега је 64 одсто оних који потпуно подржавају, а 22 одсто оних који донекле подржавају прикључивање ЕУ.

У ентитетима се разликују ставови по питању придруживања БиХ Натоу, па је тако у Федедерацији БиХ 90 одсто испитаника подржава придруживање алијанси, док се у Републици Српској 63 одсто грађана томе противи. Укупна подршка за придруживање БиХ Натоу износи 50 одсто оних који потпуно подржавају придруживање и 20 одсто оних који донекле подржавају прикључивање овом војном савезу.

Испитаници су као најважнија питања којима би се власти у БиХ требале бавити идентификовали смањење криминала и корупције, незапосленост, побољшање животног стандарда и развој туризма.

Директор НДИ у БиХ Давид Хамилтон изјавио је да одговори испитаника указују на то да припадници свих националних група широм БиХ желе видјети конкретније мјере ентитетских влада и Савјета министара БиХ у правцу рјешавања проблема са којима се грађани свакодневно сусрећу.

„У поређењу са мајским истраживањем, испитаници су чак и више забринути неповољном финансијском ситуацијом, смањивањем незапослености, корупције и криминала“, додао је Хамилтон.

Истраживање је урађено са стандардном грешком од 2,2 одсто. Истраживање је проведено коришћењем случајног узорка, методом интервјуа „лицем у лице“. Сврха истраживања је била идентификовати питања које грађани БиХ сматрају најважнијим и утврдити њихове ставове по тим питањима.

Истраживањем је покривен широк спектар тема, од тога у којем правцу иде БиХ, преко евроатлантских интеграција, до проблема којима би се власти у БиХ требале бавити.

НДИ је непрофитна организација која ради на јачању демократских институција широм свијета промовишући учешће грађана, отвореност и одговорност власти.

Ostavi poruku