Delegati Doma naroda parlamenta BiH neće na sutrašnjoj sjednici razmatrati u drugom čitanju Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine, rekla je predsjedavajuća tog tijela Dušanka Majkić.Majkićeva je pojasnila da će se ta tačka naći na dnevnom redu, jer je obavezna po poslovniku, ali da će zatražiti da se prekine sjednica kada dođe na dnevni red kako bi se pružila prilika Narodnoj skupštini RS da se 7. septembra izjasni o tom pitanju, pišu „Nezavisne novine“.

„Pošto je to posljednja tačka, moći ćemo da završimo sa svim tačkama u vezi sa viznom liberalizacijom, odnosno o produženju mandata Miji Krešiću i odlasku oružanih snaga u Avganistan“, istakla je Majkićeva.

Ako srpski delegati Mladen Ivanić i Slobodan Šaraba glasaju za predloženi zakon, on će moći da prođe, što znači da će se pri formiranju vlasti koristiti popis iz 1991. godine, a ne paritet o ravnopravnoj zastupljenosti sva tri naroda, dodala je Majkićeva.

Ivanić je rekao da će, ukoliko Majkićeva predloži da se glasa za odgađanje tačke dnevnog reda koja se odnosi na popis, to podržati. Ipak, on je zapitao zašto je Majkićeva zakazala sjednicu Doma naroda prije Narodne skupštine RS, dodajući da u SNSD-u “prave cirkus od ovog važnog zakona“.

Šaraba je rekao će sačekati da se Narodna skupština RS izjasni o tome, iako smatra da treba podržati zakon o popisu. On očekuje da će Narodna skupština RS dati podršku spornom zakonu koji bi se, prema njegovim procjenama, na dnevnom redu Doma naroda ponovo našao 12. septembra.

Predstavnik HDZ-a BiH u Klubu hrvatskog naroda Ivo Miro Jović upozorio je da će BiH snositi određene posljedice ukoliko se prolongira donošenje zakona o popisu stanovništa i da će biti jedina zemlja na planeti bez popisa stanovništva u 2011. godini.

Delegat SDA u Klubu bošnjačkog naroda Alma Čolo misli da je neprihvatljivo da tri poslanika iz RS blokiraju ovako važan zakon za državu, dodajući da su oni svojim izlaskom iz sale u stanju da onemoguće zasjedanje Doma naroda.

Narodna skupština RS održaće 7. septembra posebnu sjednicu na kojoj će biti riječi o utvrđivanju stava o zakonu o popisu stanovništva u BiH, odlučio je Kolegijum parlamenta Srpske.

Ostavi poruku