Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemal Čaušević odbacio je navode iz krivične prijave, koju je protiv njega i njegovih saradnika danas podnio predsjednik Samostalnog sindikata UIO Mehmedalija Osmić, a kojom im se na teret stavlja da su oštetili budžet BiH za više od 20 miliona KM.

Čaušević je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je „jedinu nezakonitost počinio 16. marta 2005. godine“ kada je Osmića primio u radni odnos u UIO BiH.

On je rekao da „određeni nalogodavci“ koriste „psihičkog bolesnika“ Osmića za napade na UIO BiH, navodeći da je ova aktivnost danas usmjerena iz BiH, a ne kako je ranije tvrdio, od tajnih policijskih službi iz Srbije.

Čaušević je naveo da ciljevi ovih aktivnosti nisu usmjerene ka njegovoj smjeni sa pozicije direktora UIO BiH, već da se ova institucija razjedini po nacionalnom ključu, destabilizuje, te stvori paraliza i socijalni haos kako bi Uprava prestala da postoji.

On je potvrdio da nije interes vlasti RS da dođe do raspada ove institucije i dodao da su prihodi UIO BiH „na mjesečnom nivou veći nego što su bili na godišnjem nivou prihodi Federalne uprave carina od 900 miliona KM i Republičke uprave carina RS od 400 miliona KM 2003. godine prije uspostavljanja UIO“.

Odgovarajući na pitanje kako je mogao primiti Osmića u radni odnos u UIO BiH ako je ovaj psihički bio nestabilan, Čaušević je rekao da tada za to nije znao, već da je o tome dobio saznanja prije tri mjeseca.

Milomirka Došenović iz Kadrovske službe UIO BiH odgovorno tvrdi da nije bilo nijedne nezakonitosti u prijemu 174 pripravnika UIO BiH od 2005. do 2009. godine, ističući da su svi pripravnici primljeni u radni odnos u skladu sa Zakonom o radu u državnoj službi BiH.

Osmić je danas je Tužilaštvu BiH predao krivičnu prijavu protiv direktora Uprave Kemala Čauševića i njegovih saradnika. On je ispred Tužilaštva BiH izjavio novinarima da postoje dokazi da je Čaušević oštetio budžet BiH za više od 20 miliona KM, a da je brojnim nezakonitim radnjama oštetio oko 1 000 radnika u UIO, što će biti predmet nove tužbe za naknadu štete u ukupnom iznosu od oko tri miliona KM.

Ostavi poruku