Директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Кемал Чаушевић одбацио је наводе из кривичне пријаве, коју је против њега и његових сарадника данас поднио предсједник Самосталног синдиката УИО Мехмедалија Осмић, а којом им се на терет ставља да су оштетили буџет БиХ за више од 20 милиона КМ.

Чаушевић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је „једину незаконитост починио 16. марта 2005. године“ када је Осмића примио у радни однос у УИО БиХ.

Он је рекао да „одређени налогодавци“ користе „психичког болесника“ Осмића за нападе на УИО БиХ, наводећи да је ова активност данас усмјерена из БиХ, а не како је раније тврдио, од тајних полицијских служби из Србије.

Чаушевић је навео да циљеви ових активности нису усмјерене ка његовој смјени са позиције директора УИО БиХ, већ да се ова институција разједини по националном кључу, дестабилизује, те створи парализа и социјални хаос како би Управа престала да постоји.

Он је потврдио да није интерес власти РС да дође до распада ове институције и додао да су приходи УИО БиХ „на мјесечном нивоу већи него што су били на годишњем нивоу приходи Федералне управе царина од 900 милиона КМ и Републичке управе царина РС од 400 милиона КМ 2003. године прије успостављања УИО“.

Одговарајући на питање како је могао примити Осмића у радни однос у УИО БиХ ако је овај психички био нестабилан, Чаушевић је рекао да тада за то није знао, већ да је о томе добио сазнања прије три мјесеца.

Миломирка Дошеновић из Кадровске службе УИО БиХ одговорно тврди да није било ниједне незаконитости у пријему 174 приправника УИО БиХ од 2005. до 2009. године, истичући да су сви приправници примљени у радни однос у складу са Законом о раду у државној служби БиХ.

Осмић је данас је Тужилаштву БиХ предао кривичну пријаву против директора Управе Кемала Чаушевића и његових сарадника. Он је испред Тужилаштва БиХ изјавио новинарима да постоје докази да је Чаушевић оштетио буџет БиХ за више од 20 милиона КМ, а да је бројним незаконитим радњама оштетио око 1 000 радника у УИО, што ће бити предмет нове тужбе за накнаду штете у укупном износу од око три милиона КМ.

Ostavi poruku