Naslovna Vijesti Završena era međunarodnog predstavnika

Završena era međunarodnog predstavnika

0

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin smatra da je era međunarodnog predstavnika u BiH završena i da je dejtonska struktura dovoljno sazrela kako bi BiH mogla da pređe u novu fazu.Čurkin smatra da prisustvo OHR-a lišava političare obaveze da sami nađu kompromis koji je neophodan, navodeći da bi, da nije bilo OHR-a, premijer Republike Srpske Milorad Dodik i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić „bili pritisnuti da više rade na postizanju kompromisa“.

„Mislim da se neke odluke trebaju donijeti. Znam da neki formulisani uslovi tek moraju da budu ispunjeni u potpunosti. U drugu ruku, gledajući na situaciju u BiH iz Njujorka, mislim da postoji dovoljna količina odgađanja u donošenju potrebne odluke u vezi sa visokim predstavnikom“, pojasnio je Čurkin.

Navodeći da ni visoki predstavnik u BiH Valentin Incko možda nije očekivao da će njegova pozicija biti ovako produžavana, Čurkin je rekao da mu se čine neodgovarajućim bonska ovlašćenja „za zemlju koja stoluje u Savjetu bezbjednosti“.

On je poručio da se dejtonska struktura BiH mora poštovati.

Čurkin je, govoreći o Kosovu za „Dnevni avaz“,        rekao da ne misli da se bez daljih razgovora situacija u toj srpskoj pokrajini može radikalno promijeniti.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version