SHARE

Амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин сматра да је ера међународног представника у БиХ завршена и да је дејтонска структура довољно сазрела како би БиХ могла да пређе у нову фазу.Чуркин сматра да присуство ОХР-а лишава политичаре обавезе да сами нађу компромис који је неопходан, наводећи да би, да није било ОХР-а, премијер Републике Српске Милорад Додик и предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић “били притиснути да више раде на постизању компромиса”.

“Мислим да се неке одлуке требају донијети. Знам да неки формулисани услови тек морају да буду испуњени у потпуности. У другу руку, гледајући на ситуацију у БиХ из Њујорка, мислим да постоји довољна количина одгађања у доношењу потребне одлуке у вези са високим представником”, појаснио је Чуркин.

Наводећи да ни високи представник у БиХ Валентин Инцко можда није очекивао да ће његова позиција бити овако продужавана, Чуркин је рекао да му се чине неодговарајућим бонска овлашћења “за земљу која столује у Савјету безбједности”.

Он је поручио да се дејтонска структура БиХ мора поштовати.

Чуркин је, говорећи о Косову за “Дневни аваз”,        рекао да не мисли да се без даљих разговора ситуација у тој српској покрајини може радикално промијенити.

SHARE

Оставите одговор