Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić ponovio je danas poziv Sudskom vijeću Haškog tribunala da održi saslušanje povodom njegovog zahtjeva vlastima BiH za dostavljanje dokumenata,ocjenjujući da je „njihova saradnja jednostavno nezadovoljavajuća“, saopšteno je Tribunala.

„Izgleda da vlasti u BiH pojedine dokumente uopšte nisu tražile, a nemogućnost da se pronađu dokumenti u vezi sa letovima za Tuzlu, traženi još u junu prošle godine, ne ukazuju na postojanje dobre volje u potrazi za materijalom“, navodi se u podnesku.

Karadžić navodi da bi organizovanje saslušanja „moglo imati koristan efekat na Predsjedništvo BiH i natjerati ih da odrede osobu koja bi koordinisala saradnju sa Tribunalom, kao što je to tražio Savjet ministara“.

Podnesak je predat nakon što su vlasti BiH prošle sedmice dostavile odgovor u kome se ukazuje da „neki organi još nisu završili pretragu za dokumentima i da Predsjedništvo nije preduzelo akcije povodom zahtjeva Savjeta ministara o imenovanju osobe koja bi koordinisala saradnju sa Tribunalom“.

Ostavi poruku