Представници Министарства спољних послова Србије и савјетници из кабинета предсједника Србије усаглашаваће текст косовске резолуције у Бриселу са приједлозима високог представника за безбједност и проширење ЕУ Кетрин Ештон.Они ће у наредних неколико дана отпутовати у Брисел, уочи Генералне скупштине УН која је заказана за 9. септембар, сазнаје лист „Данас“ у Влади Србије.

Овом листу је речено да ће Ештонова најприје радити на усаглашавању текста резолуције унутар ЕУ, а потом са званичницима Србије.

Предсједник Србије Борис Тадић најавио је да ће представници Владе Србије наредних дана у Бриселу и Вашингтону разговарати о тексту резолуције о Косову и Метохији, те да је Србија спремна на компромис који, како је рекао, неће угрозити њене државне и националне интересе на Косову.

„Усаглашавање текста косовске резолуције између Србије и ЕУ, уочи сједнице Генералне скупштине УН свакако је добра вест са аспекта европских интеграција наше земље. То ће бити не само подстицај за почетак директног дијалога Београда и Приштине, него и превладавање поларизације о убрзању европских интеграција Србије унутар заједнице европских земаља“, рекла је за „Данас“ директор Канцеларије Владе Србије за европске интеграције Милица Делевић.

Она је истакла да – уколико званични Београд буде усагласио текст косовске резолуције са приједлозима представника ЕУ, то ће бити позитивно оцијењено и у извјештају Европске комисије о напретку Србије у европским интеграцијама.

Генерална скупштина УН расправљаће 9. септембра о Резолуцији о Косову, коју је поднио званични Београд након објављивања савјетодавног мишљења Међународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности Косова.

Ostavi poruku