Канцеларија високог представника у БиХ /ОХР/ саопштила је да не постоје нове околности које би оправдале укидање санкција наметнутих бившем директору Полиције Републике Српске /РС/ Драгомиру Андану 2007. године, те да стога оне и даље остају на снази.„Високи представник стално анализира ситуацију која је водила ка доношењу ове одлуке и може одлучити да повуче ове санкције, а Андан је информисан о ставу ОХР-а поводом овог питања“, речено је Срни у ОХР-у.

Андан је данас почео штрајк глађу испред просторија ОХР-а у Бањалуци, тражећи да још једном буду сагледане околности под којим га је ОХР прије више од три године смијенио и одузео му личне документе.

Према његовим ријечима, у овом трогодишњем периоду 14 пута се обраћао високим представницима да још једном сагледају све релевантне чињенице због којих је смијењен и да ову одлуку ставе ван снаге.

„Живим у Бањалуци сам као подстанар без могућност преласка границе и без икаквих средстава. Штрајковаћу глађу док високи представник не нађе за сходно да са мном разговара и да још једном саглед околности моје смјене и одузимања личних документа“, истакао је Андан.

Андана је смијенио некадашњи високи представник у БиХ Мирослав Лајчак 10. јула 2007. године, под образложењем да је дио мреже подршке некадашњем предсједнику РС Радовану Караџићу, те да је застрашивао новинаре и грађане који су хтјели да је разоткрију.

Ostavi poruku