Kancelarija visokog predstavnika u BiH /OHR/ saopštila je da ne postoje nove okolnosti koje bi opravdale ukidanje sankcija nametnutih bivšem direktoru Policije Republike Srpske /RS/ Dragomiru Andanu 2007. godine, te da stoga one i dalje ostaju na snazi.„Visoki predstavnik stalno analizira situaciju koja je vodila ka donošenju ove odluke i može odlučiti da povuče ove sankcije, a Andan je informisan o stavu OHR-a povodom ovog pitanja“, rečeno je Srni u OHR-u.

Andan je danas počeo štrajk glađu ispred prostorija OHR-a u Banjaluci, tražeći da još jednom budu sagledane okolnosti pod kojim ga je OHR prije više od tri godine smijenio i oduzeo mu lične dokumente.

Prema njegovim riječima, u ovom trogodišnjem periodu 14 puta se obraćao visokim predstavnicima da još jednom sagledaju sve relevantne činjenice zbog kojih je smijenjen i da ovu odluku stave van snage.

„Živim u Banjaluci sam kao podstanar bez mogućnost prelaska granice i bez ikakvih sredstava. Štrajkovaću glađu dok visoki predstavnik ne nađe za shodno da sa mnom razgovara i da još jednom sagled okolnosti moje smjene i oduzimanja ličnih dokumenta“, istakao je Andan.

Andana je smijenio nekadašnji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak 10. jula 2007. godine, pod obrazloženjem da je dio mreže podrške nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, te da je zastrašivao novinare i građane koji su htjeli da je razotkriju.

Ostavi poruku