Партија демократског прогреса /ПДП/ сматра да СНСД, захтјевом за одржавањем посебне сједнице парламента Републике Српске /РС/ о утврђивању ставова о закону о попису становништва у БиХ „манипулише грађанима Српске“.„Први човјек СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ заказује сједницу Дома народа за 1. септембар. Први човјек СНСД-а и премијер РС од парламента Српске тражи да утврђује ставове 7. септембра о нечему о чему би Дом народа требало да расправља 1. септембра“, изјавио је шеф Посланичког клуба у Народној скупштини РС Бранислав Бореновић.

Бореновић данас новинарима у Бањалуци рекао да СНСД покушава наћи излаз из ситуације у коју је ушао, истичући да се губи драгоцјено вријеме да се у БиХ добије закон о попису становништва.

„Било какво манипулисање и одлагање овог питања може само створити додатне проблеме и вјечно ћемо имати попис из 1991. године као мач изнад главе“, истакао је Бореновић након завршетка Колегијума Народне скупштине РС.

Он каже ПДП није пресретан што постоји члан 48. у закону, који је веома дискутабилан, али је истакао да је за ову странку највећа вриједност пописа становништва да се коначно утврди колико становника живи, каква је језичка, религијска и национална припадност људи у БиХ.

Бореновић је рекао да је ПДП на Колегијуму парламента РС подржао да се разговара о том закону, наводећи да ће за ПДП бити апсолутно прихватљиви ставови које Народна скупштина РС утврди о том питању.

У Бањалуци је данас одржана сједница Колегијума Народне скупштине РС поводом заказивања посебне сједнице парламента о закону о попису становништва у БиХ. Предсједник Народне скупштине Игор Радојичић изјавио је Срни да је Влада РС на сједници 26. августа донијела закључак и упутила парламенту захтјев за одржавање посебне сједнице о закону о попису становништва у БиХ.

Ostavi poruku