Partija demokratskog progresa /PDP/ smatra da SNSD, zahtjevom za održavanjem posebne sjednice parlamenta Republike Srpske /RS/ o utvrđivanju stavova o zakonu o popisu stanovništva u BiH „manipuliše građanima Srpske“.„Prvi čovjek SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH zakazuje sjednicu Doma naroda za 1. septembar. Prvi čovjek SNSD-a i premijer RS od parlamenta Srpske traži da utvrđuje stavove 7. septembra o nečemu o čemu bi Dom naroda trebalo da raspravlja 1. septembra“, izjavio je šef Poslaničkog kluba u Narodnoj skupštini RS Branislav Borenović.

Borenović danas novinarima u Banjaluci rekao da SNSD pokušava naći izlaz iz situacije u koju je ušao, ističući da se gubi dragocjeno vrijeme da se u BiH dobije zakon o popisu stanovništva.

„Bilo kakvo manipulisanje i odlaganje ovog pitanja može samo stvoriti dodatne probleme i vječno ćemo imati popis iz 1991. godine kao mač iznad glave“, istakao je Borenović nakon završetka Kolegijuma Narodne skupštine RS.

On kaže PDP nije presretan što postoji član 48. u zakonu, koji je veoma diskutabilan, ali je istakao da je za ovu stranku najveća vrijednost popisa stanovništva da se konačno utvrdi koliko stanovnika živi, kakva je jezička, religijska i nacionalna pripadnost ljudi u BiH.

Borenović je rekao da je PDP na Kolegijumu parlamenta RS podržao da se razgovara o tom zakonu, navodeći da će za PDP biti apsolutno prihvatljivi stavovi koje Narodna skupština RS utvrdi o tom pitanju.

U Banjaluci je danas održana sjednica Kolegijuma Narodne skupštine RS povodom zakazivanja posebne sjednice parlamenta o zakonu o popisu stanovništva u BiH. Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić izjavio je Srni da je Vlada RS na sjednici 26. avgusta donijela zaključak i uputila parlamentu zahtjev za održavanje posebne sjednice o zakonu o popisu stanovništva u BiH.

Ostavi poruku