Насловна Вијести О попису 7. септембра

О попису 7. септембра

0

Народна скупштина Републике Српске /РС/ одржаће 7. септембра посебну сједницу на којој ће бити ријечи о утврђивању става о закону о попису становништва у БиХ, одлучио је данас Колегијум парламента Српске.„Народна скупштина РС не утврђује тај закон, који се налази у парламенту БиХ, већ утврђује одређени политички став о закону о попису становништва у БиХ у којем је најспорнији члан 48. који говори о композицији структура власти након евентуално одржаног пописа становништва у БиХ 2011. године“, изјавио је предсједник парламента РС Игор Радојичић новинарима у Бањалуци, након сједнице скупштинског Колегијума.

Радојичић, који је и потпредсједник СНСД-а, рекао је да је за СНСД члан 48 тог закона није прихватљив и не спада уопште у проблематику из овог закона.

„Одржавање пописа становништва је процедура која је мање-више техничка, која има своје стандарде прописане Евростатом и који се одржава у већини земаља у свијету осим неколико које су врло критичне. Композиција органа власти нема никакве везе са пописом, јер су то питања која се регулишу уставима, појединим законима и нису саставни дио проблематике која се тиче организовања пописа становништва“, појаснио је Радојичић.

Он је рекао да је мишљење СНСД-а, да члан 48 како је предложен нема везе са тим законом и не треба у њему да стоји.

Радојичић је додао да ће по завршетку 26. посебне сједнице парламента РС бити настављена 38. редовна сједница Народне скупштине РС на којој ће бити разматрано преосталих пет тачака дневног реда.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је 30. јуна Приједлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године. За Приједлог тог закона, који је припремила Привремена парламентарна комисија, гласало је 19 посланика Представничког дома, 12 је било против, док су четири посланика била уздржана.

Овај приједлог подржан је 13. јула у првој фази у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Душанка Мајкић рекла је тада да ће даља подршка српских делегата овом законском приједлогу зависити од тога да ли ће остати или не члан 48 којим се предвиђа да се резултати пописа из 1991. године о етничкој структури становништва примјењују на формирање власти у БиХ до окончања повратка избјеглих и расељених.

У расправи о Приједлогу закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године констатовано је да овај акт представља један од услова за приступ БиХ ЕУ, те да је неопходан за економско и социјално планирање у БиХ.

Приједлог закона садржи и одредбе које дефинишу да грађани БиХ могу, али не морају, да се на попису 2011. изјасне о својој националној, вјерској и језичкој припадности

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version