Комисија за утврђивање околности под којима је лишен живота бивши генерал војске Краљевине Југославије Драгољуб Дража Михајловић утврдила је све околности које су претходиле његовој егзекуцији 17. јула 1946. године, изајвио је данас државни секретар Министарства правде Слободан Хомен.

Хомен је рекао Тањугу да је Комисија, чији је он члан, утврдила ко је ухапсио Михајловића, где и на који начин, где се налазио током притвора у Београду и шта се све дешавало тих дана.

„Једино што још не можемо са стопостотном сигурношћу да тврдимо је тачно место где је сахрањен. Није спорно да се то место налази у Београду и да постоје две локације где је могло да буде извршено стрељање, али желимо да имамо чврсте доказе са којима би изасли у јавност“, истакао је Хомен.

Једна од непознатих околности био је и тачан датум стрељања, али је према речима Хомена, из информација саслушаних сведока Комисија утврдила да је то било 17. јула 1946. године, уз потврду документације из поверљивих архива Велике Британије.

Он је напоменуо да Комисија наставља да прибавља документацију из разних земаља и нагласио да је у овом тренутку у току превод 150 страна документације која је стигла из Велике Британије, а са које је претходно британска влада скинула ознаку поверљивости.

„Ја верујем да ће наредних дана тај материјал бити доступан и широј јавности“, рекао је он и додао да се очекује да Министарство спољих послова Велике Британије ускоро достави и „суштински документ“ који ће указати на тачно место где је стрељан Михајловић.

„Без обзира на велики протек година надамо се да ће Комисија успешно завршити свој посао“, нагласио је државни секретар.

Британске службе почетком јуна су по први пут отвориле своје тајне архиве српској влади и тужилаштву у којима се налазе подаци о датуму егзекуције бившег генерала војске Краљевине Југославије.

Обимна документација броји неколико десетина хиљада страна и тиче се разних догађаја у периоду од 1941. до 1946. године.

Пред Вишим судом у Београду за 16. септембар заказано је прво рочиште у поступку за рехабилитацију Михаиловића.

Захтевом за рехабилитацију затражено је поништење пресуде од 15. јула 1946. године којом је Дража Михаиловић осуђен на смрт и којом су му претходно одузета сва грађанска права.

После тога стрељан је као држани непријатељ „број један“, а до данас није јавно објављено где је и када сахрањен.

Ostavi poruku