Polaganjem vijenaca na spomen-krst kod manastira Svetog oca Nikolaja na Ozrenu i javnom tribinom o istraživanju ratnih zločina i traženju nestalih danas je na Ozrenu obilježen 30. avgust, Međunarodni dan nestalih.Šef Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Staša Košarac izrazio je nezadovoljstvo zbog neefikasnosti institucija za traženje nestalih i skrivanjem istine.

„Istina još leži u ladicama sarajevskog Haga, Tužilaštva, i svih institucija koje je nametnuo visoki predstavnik u partnerstvu sa retrogradnim bošnjačkim elitama u BiH“, rekao je Košarac.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Rade Ristović rekao je da je rat završen, ali da zločini nisu zaustavljeni i da su zločinci još uvijek na slobodi.

„Ono što posebno moramo istaći je da su se i svih ovih godina dešavali zločini, a to je dokaz da u 11 masovnih grobnica koje su na ovim prostorima postojale izmještani oni koji su nevino stradali, što je veći zločin nego što je učinjen“, rekao je Ristović.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović podsjetio je da se traga za još 168 lica, „koji su nestali u ta teška vremena kada su ljudi spasavali živote, ime i svoju istoriju“.

Rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih RS Goran Krčmar rekao je da su za godinu dana traženja rezultati poražavajući.

„Za godinu dana nijedan slučaj Srbina sa Ozrena nije riješen, dakle, niko nije pronađen“, rekao je Krčmar.

Supruga poginulog borca VRS iz Vozuće Ružica Pejić izjavila je Srni da je godinama tragala za zemnim ostacima svoga muža i da je poslije mnogo neizvjesnoti i traganja konačno njen muž identifikovan u Banjaluci.

„Međutim, pronađena je samo lobanja moga muža za koju mi je patolog rekao da je nasilno odsječena“, izjavila je ona i dodala da nijedan dio skeleta do danas nije pronađen.

Ratne 1995. godine sa ozrensko-vozućkog područja nasilno je odvedeno 460 boraca i civila, od kojih su samo 292 identifikovana.

Načelnik opštine Petrovo Zoran Blagojević rekao je da je „razočarenje ostalo, ali i nada da će istina kad-tad doći, a zemni ostaci mučki ubijenih naći svoj godinama odlagani smiraj“.

Ostavi poruku