SHARE

Либијски лидер Муамер Гадафи изјавио је данас у Риму да би ислам требало да постане религија целе Европе, што је одмах изазвало оштре реакције реда Темплара у Италији, који су одговорили да би исламске земље требало да преузму хришћанство.

Гадафи је јуче стигао у четврту посету Италији за годину дана, током које ће се састати са премијером Силвијем Берлусконијем и присуствовати обележавању друге годишњице либијско-италијанског дана пријатељства.

Међутим, на самом доласку у италијанску престоницу, либијски вођа је узбуркао тамошњу јавност изјавом да би цела Европа требало да пређе у ислам.

“Гадафијева провокација нас неће ослабити, већ напротив, ојачаће наше снаге у борби против исламских неверника, и само нас уверава у исправност нашег пута да у хришћанство преведемо многе муслимане који то више не желе да буду”, наводи се у саопштењу реда витезова Темплара.

Гадафијева посета Италији говори о отопљавању односа две земље, након што је 2008. године потписан споразум пријатељства, у складу са којим Италија треба Либији да плати пет милијарди долара одштете за 30-годишњу окупацију, која је окончана 1943. године.

Односи Италије и Либије су, неколико година по ступању Гадафија на власт 1969. године, били лоши, али су се последњих година побољшали, а Италија је сада главни европски трговински партнер Либије.

SHARE

Оставите одговор