Libijski lider Muamer Gadafi izjavio je danas u Rimu da bi islam trebalo da postane religija cele Evrope, što je odmah izazvalo oštre reakcije reda Templara u Italiji, koji su odgovorili da bi islamske zemlje trebalo da preuzmu hrišćanstvo.

Gadafi je juče stigao u četvrtu posetu Italiji za godinu dana, tokom koje će se sastati sa premijerom Silvijem Berluskonijem i prisustvovati obeležavanju druge godišnjice libijsko-italijanskog dana prijateljstva.

Međutim, na samom dolasku u italijansku prestonicu, libijski vođa je uzburkao tamošnju javnost izjavom da bi cela Evropa trebalo da pređe u islam.

„Gadafijeva provokacija nas neće oslabiti, već naprotiv, ojačaće naše snage u borbi protiv islamskih nevernika, i samo nas uverava u ispravnost našeg puta da u hrišćanstvo prevedemo mnoge muslimane koji to više ne žele da budu“, navodi se u saopštenju reda vitezova Templara.

Gadafijeva poseta Italiji govori o otopljavanju odnosa dve zemlje, nakon što je 2008. godine potpisan sporazum prijateljstva, u skladu sa kojim Italija treba Libiji da plati pet milijardi dolara odštete za 30-godišnju okupaciju, koja je okončana 1943. godine.

Odnosi Italije i Libije su, nekoliko godina po stupanju Gadafija na vlast 1969. godine, bili loši, ali su se poslednjih godina poboljšali, a Italija je sada glavni evropski trgovinski partner Libije.

Ostavi poruku