Две особе су умрле од инфаркта и респираторних компликација, а извршена је евакуација више од 21.000 људи, после ерупције вулкана Синабунг на северу индонежанског острва Суматра, саопштили су данас званичници у Индонезији.Прва ерупцијавулкана  после четири деценије је почела у недељу после поноћи, а данас је забележена и друга ерупција, навео је АП.

Индонежанска влада је сместила евакуисане људе у привремена склоништа, џамије и цркве и организовала јавне кухиње, а допремање хране, шатора и лекова је у току. Подељено је и више од 17.000 заштитних маски.

Оближњи аеродром Полонија данас нормално ради, али постоји могућност да додје до прекида у авионском саобраћају због вулканског пепела, ако ерупција потраје, јавила је америчка телевизија ЦНН.

Вулкан Синабунг, висок 2.460 метара, последњи пут је био активан пре 400 година, тако да стручњаци не познају његов образац ерупције.

„Проблем је у томе што не знамо шта да очекујемо. Не знамо шта је покренуло ерупцију, нити колико ће она  трајати“, каже главни индонежански вулканолог Суроно.

Индонезија, која је највећи архипелаг нас свету, налази се у тзв. пацифичком ватреном прстену који се састоји од вулкана и склон је сеизмичким активностима.

Ostavi poruku