Dve osobe su umrle od infarkta i respiratornih komplikacija, a izvršena je evakuacija više od 21.000 ljudi, posle erupcije vulkana Sinabung na severu indonežanskog ostrva Sumatra, saopštili su danas zvaničnici u Indoneziji.Prva erupcijavulkana  posle četiri decenije je počela u nedelju posle ponoći, a danas je zabeležena i druga erupcija, naveo je AP.

Indonežanska vlada je smestila evakuisane ljude u privremena skloništa, džamije i crkve i organizovala javne kuhinje, a dopremanje hrane, šatora i lekova je u toku. Podeljeno je i više od 17.000 zaštitnih maski.

Obližnji aerodrom Polonija danas normalno radi, ali postoji mogućnost da dodje do prekida u avionskom saobraćaju zbog vulkanskog pepela, ako erupcija potraje, javila je američka televizija CNN.

Vulkan Sinabung, visok 2.460 metara, poslednji put je bio aktivan pre 400 godina, tako da stručnjaci ne poznaju njegov obrazac erupcije.

„Problem je u tome što ne znamo šta da očekujemo. Ne znamo šta je pokrenulo erupciju, niti koliko će ona  trajati“, kaže glavni indonežanski vulkanolog Surono.

Indonezija, koja je najveći arhipelag nas svetu, nalazi se u tzv. pacifičkom vatrenom prstenu koji se sastoji od vulkana i sklon je seizmičkim aktivnostima.

Ostavi poruku