У Сарајеву ће данас бити одржана сједница Фискалног савјета БиХ којој ће у дијелу посвећеном испуњавању обавеза из стендбај-аранжмана присуствовати и представници Међународног монетарног фонда.Дневним редом предвиђено и разматрање Глобалног оквира фискалног биланса и политика у БиХ за период 2011.-2013. година. Почетак сједнице Фискалног савјета заказан је за 13.00 часова.

Делегација ММФ-а, коју предводи шеф Мисије за БиХ Костас Христу, борави у БиХ од 18. августа у оквиру наставка другог прегледа стендбај-аранжмана и испуњавања услова из писма намјере.

Током двоседмичне посјете БиХ, представници ММФ-а провјериће колико домаће институције власти поштују преузете обавезе из кредитног аранжмана како би била одобрена четврта транша за БиХ од 38 милиона евра.

Након разговора са премијером РС Милорадом Додиком и министром финансија РС Александром Џомбићем прошле недјеље у Бањалуци, Христу је изразио задовољство резултатима које је РС постигла у финансијској дисциплини и испуњавању обавеза из стендбај-аранжмана.

Министар Џомбић је потврдио да је контрола ММФ-а констатовала да је Српска испунила све услове и испоштовала тражене кретеријуме.

Џомбић је нагласио да још Федерација БиХ /ФБиХ/ треба да испуни тражене услове ММФ-а и да остаје још да се постигне договор о оквирном буџету заједничких институција.

Власти ФБиХ за наставак аранжмана са ММФ-ом морају испунити четири структурне одреднице – да усвоје закон о платама и накнадама у органима власти ФБиХ, што су учиниле прије мјесец дана, затим да усвоје стратегију о реформи пензионог система, проведу ревизију у области борачко-инвалидске заштите и такозваних бенефицираних пензија.

БиХ је до сада из аранжмана вриједног 1,2 милијарде евра повукла око 360 милиона евра.

Ostavi poruku