U Sarajevu će danas biti održana sjednica Fiskalnog savjeta BiH kojoj će u dijelu posvećenom ispunjavanju obaveza iz stendbaj-aranžmana prisustvovati i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda.Dnevnim redom predviđeno i razmatranje Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2011.-2013. godina. Početak sjednice Fiskalnog savjeta zakazan je za 13.00 časova.

Delegacija MMF-a, koju predvodi šef Misije za BiH Kostas Hristu, boravi u BiH od 18. avgusta u okviru nastavka drugog pregleda stendbaj-aranžmana i ispunjavanja uslova iz pisma namjere.

Tokom dvosedmične posjete BiH, predstavnici MMF-a provjeriće koliko domaće institucije vlasti poštuju preuzete obaveze iz kreditnog aranžmana kako bi bila odobrena četvrta tranša za BiH od 38 miliona evra.

Nakon razgovora sa premijerom RS Miloradom Dodikom i ministrom finansija RS Aleksandrom Džombićem prošle nedjelje u Banjaluci, Hristu je izrazio zadovoljstvo rezultatima koje je RS postigla u finansijskoj disciplini i ispunjavanju obaveza iz stendbaj-aranžmana.

Ministar Džombić je potvrdio da je kontrola MMF-a konstatovala da je Srpska ispunila sve uslove i ispoštovala tražene kreterijume.

Džombić je naglasio da još Federacija BiH /FBiH/ treba da ispuni tražene uslove MMF-a i da ostaje još da se postigne dogovor o okvirnom budžetu zajedničkih institucija.

Vlasti FBiH za nastavak aranžmana sa MMF-om moraju ispuniti četiri strukturne odrednice – da usvoje zakon o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, što su učinile prije mjesec dana, zatim da usvoje strategiju o reformi penzionog sistema, provedu reviziju u oblasti boračko-invalidske zaštite i takozvanih beneficiranih penzija.

BiH je do sada iz aranžmana vrijednog 1,2 milijarde evra povukla oko 360 miliona evra.

Ostavi poruku