Насловна Вијести Андан штрајкује глађу

Андан штрајкује глађу

2

Бивши директор Полиције Републике Српске /РС/ Драгомир Андан данас је започео штрајк глађу испред просторија ОХР-а у Бањалуци, тражећи да још једном буду сагледане околности под којим га је ОХР прије више од три године смијенио и одузео му личне документе.„Тадашњи високи представник у БиХ Мирослав Лајчак смијенио ме 10. јула 2007. године са образложењем да сам дио мреже подршке некадашњем предсједнику РС Радовану Караџићу, те да сам застрашивао новинаре и грађане који су хтјели да је разоткрију“, рекао је Андан Срни.

Он је навео да у писму коју је добио од високог представника стоји образложење да му се збрањује рад у свим органима државне управе, да му се одузимају лична документа – лична карта и пасош, и забрањује прелазак границе.

„Ова мјера ми је изречена послије изручења 11 лица Хашким трибуналу, од којих је пет самостално изручио МУП РС, а шест у сарадњи са српском БИА-ом“, напоменуо је Андан.

Према његовим ријечима, у овом трогодишњем периоду 14 пута се обраћао високим представницима да још једном сагледају све релевантне чињенице због којих је смијењен и да ову одлуку ставе ван снаге.

„Од 14 упућених писама високом представнику добио сам три одговара у којима стоји да се нису стеклу услови за помиловање“, каже Андан.

Он је додао да му је одузимањем личних документа ускраћена могућност да се прикључи породици која живи у Београду од 1993. године

„Живим у Бањалуци сам као подстанар без могућност преласка границе и без икаквих средстава. Штрајковаћу глађу док високи представник не нађе за сходно да са мном разговара и да још једном саглед околности моје смјене и одузимања личних документа“, истакао је Андан.

Он је напоменуо да посједује лична документа издата у Србији и да је одавно могао тамо да оде, али да то не жели док не оствари своја људска права у БиХ.

Испред просторија ОХР у Бањалуци, гдје Андан штрајкује глађу, налази се транспарент на којем пише „Хоћу да живим као сви нормални људи“.

Некадашњи високи представник у БиХ Мирослав Лајчак 10. јула 2007. године смијенио је Андана.

2 КОМЕНТАРИ

Ostavi poruku

Exit mobile version