Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Veselinu Vlahoviću Batku, koji se sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva počinjen u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca od 1992. do 1995. godine.Sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, saopštila je Balkanska istraživačka mreža /BIRN/.

Sud je odredio pritvor cijeneći da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva osumnjičenog, kao i da postoje naročite okolnosti koje ukazuju da bi osumnjičeni puštanjem na slobodu ometao krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike.

Vlahoviću je određen pritvor i zbog vanrednih okolnosti, jer se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a s obzirom na način izvršenja ili posljedicu krivičnog djela, postoji stvarna prijetnja narušavanja javnog reda puštanjem osumnjičenog na slobodu, navodi se u saopštenju.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je novinarima da je nezahvalno prognozirati kada će biti podignuta optužnica za koju je već sada izvjesno da će biti veoma opširna jer će obuhvatati veliki broj krivičnih djela.

Veselin Vlahović Batko, osumnjičeni za ratni zločin počinjen u Sarajevu, sinoć je oko 20.00 časova izručen pravosuđu BiH.

Za Vlahovićem je u oktobru 2008. raspisana potjernica, a uhapšen je u Španiji početkom marta 2010. godine.

Njegovo izručenje tražile su BiH, Srbija te Crna Gora, gdje je bio na odsluženju kazne za razbojništvo i nasilničko ponašanje i odakle je pobjegao u junu 2001. godine.

Vlada Španije je krajem jula 2010. godine donijela odluku o ekstradiciji Vlahovića pravosudnim organima BiH.

Ostavi poruku