Министар спољних послова Немачке Гвидо Вестервеле изјавио је у Сарајеву да је уједињена Босна и Херцеговина важна за стабилну Европу и да је у ту земљу дошао да подржи њен развој.„Дошао сам овде да подржим развој Босне и Херцеговине. У нашем је заједничком интересу да имамо успешан развој и уједињену Босну и Херцеговину, што је важно не само за ову земљу и њен успех, већ и за стабилност целог европског континента“, казао је синоћ Вестервеле, пренела је агенција Фена.

Вестервелеа је у Сарајеву дочекао министар спољних послова БиХ Свен Алкалај који је био домаћин члановима немачке делегације у кратком обиласку старог дела Сарајева, а јутрос им је приредио радни доручак.
Вестервеле је јуче рекао да БиХ и Њемачка имају добре билатералне односе, које у будућности треба унапређивати, посебно на политичком и економском плану.

Он је на састанку са члановима Предсједништва БиХ Харисом Силајџићем и Небојшом Радмановићем, коме је присуствовао и Давор Вулетић, савјетник у Кабинету члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, пренио снажну подршку Владе Њемачке БиХ на путу према ЕУ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Радмановић је истакао да је неопходна подршка Њемачке и других великих земаља на путу БиХ према ЕУ. Он је додао да се у БиХ може безбједно инвестирарати и позвао њемачке привреднике да улажу свој капитал.

Силајџић је оцијенио да БиХ може успоставити добру сарадњу са сусједним земљама и земљама чланицама ЕУ због чега је „неопходно кренути у озбиљне реформе и отклонити блокаде у функционисању“.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко на састанку са Вестервелеом оцијенио је да БиХ није постигла довољан напредак у реформама потребним за приближавање ЕУ.

Шеф њемачке дипломатије састао се синоћ и са предсједавајућим Савјета министара БиХ Николом Шпирићем и премијером Федерације БиХ Мустафом Мујезиновићем.

Вестервеле је прије Сарајева посјетио Загреб и Београд, гдје је разговарао са хрватским и српским званичницима, а из БиХ путује у Приштину.(

Ostavi poruku