SHARE

Предсједник Народне скупштине Републике Српске (РС) Игор Радојичић рекао је да ће парламент сазвати посебну сједницу због закона о имовини у РС, ако то затражи Влада РС, јер наставак редовне сјединце у септембру има усвојен дневни ред на коме се не може додати ништа ново.“Ако Влада затражи посебну сједницу, она ће бити сазвана. За редовну нема материјала”, рекао је Радојичић.

Он је оцијенио да се у вези с овим законом могу очекивати различита реаговања Канцеларије високог представника (ОХР), истакавши да је, без обзира на то, закон потребан.

“Мислим да је закон потребан. Да ли ће га донијети скупштина у овом или наредном сазиву, суштински је небитно. Ако не буде договора влада ентитета и Савјета министара БиХ, онда РС треба да деблокира неке процесе. Тај договор није реално очекивати прије избора, јер сада све странке заузимају што удаљеније позиције”, рекао је Радојичић у за “Еуроблиц”.

Говорећи о најави премијера РС Милорада Додика да ће у Народној скупштини РС бити донесен закон о делегатима РС у Дому народа парламента БиХ, Радојичић је рекао да је ово питање прилично осјетљиво.

Он сматра да би усвајање оваквог закона значило “трчање између кише”, јер је ова материја дијелом регулисана Изборним законом и Уставом БиХ, а донекле и Уставом РС.

“Припрема таквог акта захтијевала би поприличну сензибилност и покушај да се, с једне стране, заштити општи интерес РС, а са друге да се не уђе у судар са другим актима. Исто тако, садашња ситуација у којој су поједини делегати слободни стријелци, такође није добра. Сада немамо начин на који можемо да их обавежемо”, казао је Радојичић.

Мада делегате бира Народна скупштина РС, напоменуо је Радојичић, они могу да гласају у складу са својим страначким или личним опредјељењима.

SHARE

Оставите одговор