Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić rekao je da će parlament sazvati posebnu sjednicu zbog zakona o imovini u RS, ako to zatraži Vlada RS, jer nastavak redovne sjedince u septembru ima usvojen dnevni red na kome se ne može dodati ništa novo.„Ako Vlada zatraži posebnu sjednicu, ona će biti sazvana. Za redovnu nema materijala“, rekao je Radojičić.

On je ocijenio da se u vezi s ovim zakonom mogu očekivati različita reagovanja Kancelarije visokog predstavnika (OHR), istakavši da je, bez obzira na to, zakon potreban.

„Mislim da je zakon potreban. Da li će ga donijeti skupština u ovom ili narednom sazivu, suštinski je nebitno. Ako ne bude dogovora vlada entiteta i Savjeta ministara BiH, onda RS treba da deblokira neke procese. Taj dogovor nije realno očekivati prije izbora, jer sada sve stranke zauzimaju što udaljenije pozicije“, rekao je Radojičić u za „Euroblic“.

Govoreći o najavi premijera RS Milorada Dodika da će u Narodnoj skupštini RS biti donesen zakon o delegatima RS u Domu naroda parlamenta BiH, Radojičić je rekao da je ovo pitanje prilično osjetljivo.

On smatra da bi usvajanje ovakvog zakona značilo „trčanje između kiše“, jer je ova materija dijelom regulisana Izbornim zakonom i Ustavom BiH, a donekle i Ustavom RS.

„Priprema takvog akta zahtijevala bi popriličnu senzibilnost i pokušaj da se, s jedne strane, zaštiti opšti interes RS, a sa druge da se ne uđe u sudar sa drugim aktima. Isto tako, sadašnja situacija u kojoj su pojedini delegati slobodni strijelci, takođe nije dobra. Sada nemamo način na koji možemo da ih obavežemo“, kazao je Radojičić.

Mada delegate bira Narodna skupština RS, napomenuo je Radojičić, oni mogu da glasaju u skladu sa svojim stranačkim ili ličnim opredjeljenjima.

Ostavi poruku