Oni koji su za centralizaciju BiH budu agresivniji, moguće je da sve manje bude BiH, jer većinski narod treba da popušta nezadovoljnima, a ne da ih pritišće, rekao je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović.Radmanović je novinarima u Trebinju rekao da taj pritisak može dovesti do koraka unazad, odnosno do potpunog raslojavanja BiH, nakon čega je „sve nepredvidivo“.

„Većina sarajevskih političara misli da BiH treba da bude centralizovana zemlja, a većina iz RS misli da treba da bude decentralizovana u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i mislim da ćemo na tome i istrajati“, rekao je Radmanović komentarišući izjavu predsjendika SDA Sulejmana Tihića „da su neki prije četiri godine obećavali 100 odsto BiH, a da je danas pitanje da li postoji 100 odsto BiH ili 100 odsto RS“.

On je istakao da „BiH ima i dalje poremećene međunacionalne odnose i odnose između dva entiteta, što traje već 15 godina“.

Komenatrišući činjenicu da Predsjedništvo BiH nije razmatralo Prijedlog platforme za nastup delegacije BiH na zasjedanju Generalne skupštine UN, Radmanović je ocijenio da su ponovo došle do izražaja razlike koje postoje u BiH, prije svega između tri člana Predsjedništva.

„Ovakva situacija će u narednih mjesec dana izazvati probleme i mnoge rasprave u Predsjedništvu BiH“, rekao je Radmanović, napominjući da se zbog neusaglašavanja o važnoj platformi, BiH ponovo nalazi u situaciji da kao članica Savjeta bezbjednosti ne može da nastupi zvanično u UN, što nije nimalo dobro.

Odgovarajući na pitanje da li se član Predsjedništa BiH Željko Komšić i predsjedavajući Haris Silajdžić zalažu za nezavisnost Kosova, Radmanović je rekao da se na osnovu Komšićevih izjava u posljednje vrijeme može zaključiti da je on za nezavisno Kosovo, dok Silajdžić „ne ulazi u te priče“.

„Ako se o tom pitanju bude raspravljalo na Predsjedništvu, jasno je da to priznanje ne bi prošlo, jer sam davno rekao da neću nikada glasati za nezavisno Kosovo, dok Beograd nešto ne riješi na tom planu“, rekao je Radmanović.

Generalna skupština UN raspravljaće 9. septembra o Rezoluciji o Kosovu, koju je podnio zvanični Beograd poslije objavljivanja savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Ostavi poruku