SHARE


Oни који су за централизацију БиХ буду агресивнији, могуће је да све мање буде БиХ, јер већински народ треба да попушта незадовољнима, а не да их притишће, рекао је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић.Радмановић је новинарима у Требињу рекао да тај притисак може довести до корака уназад, односно до потпуног раслојавања БиХ, након чега је “све непредвидиво”.

“Већина сарајевских политичара мисли да БиХ треба да буде централизована земља, а већина из РС мисли да треба да буде децентрализована у складу са Дејтонским мировним споразумом и мислим да ћемо на томе и истрајати”, рекао је Радмановић коментаришући изјаву предсјендика СДА Сулејмана Тихића “да су неки прије четири године обећавали 100 одсто БиХ, а да је данас питање да ли постоји 100 одсто БиХ или 100 одсто РС”.

Он је истакао да “БиХ има и даље поремећене међунационалне односе и односе између два ентитета, што траје већ 15 година”.

Коменатришући чињеницу да Предсједништво БиХ није разматрало Приједлог платформе за наступ делегације БиХ на засједању Генералне скупштине УН, Радмановић је оцијенио да су поново дошле до изражаја разлике које постоје у БиХ, прије свега између три члана Предсједништва.

“Оваква ситуација ће у наредних мјесец дана изазвати проблеме и многе расправе у Предсједништву БиХ”, рекао је Радмановић, напомињући да се због неусаглашавања о важној платформи, БиХ поново налази у ситуацији да као чланица Савјета безбједности не може да наступи званично у УН, што није нимало добро.

Одговарајући на питање да ли се члан Предсједништа БиХ Жељко Комшић и предсједавајући Харис Силајџић залажу за независност Косова, Радмановић је рекао да се на основу Комшићевих изјава у посљедње вријеме може закључити да је он за независно Косово, док Силајџић “не улази у те приче”.

“Ако се о том питању буде расправљало на Предсједништву, јасно је да то признање не би прошло, јер сам давно рекао да нећу никада гласати за независно Косово, док Београд нешто не ријеши на том плану”, рекао је Радмановић.

Генерална скупштина УН расправљаће 9. септембра о Резолуцији о Косову, коју је поднио званични Београд послије објављивања савјетодавног мишљења Међународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности Косова.

SHARE

Оставите одговор