Српска демократска странка /СДС/ очекује да српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић покрене поступак за опозив амбасадора БиХ при УН Ивана Барбалића уколико он буде уздржан или против резолуције Србије о Косову.Потпредсједник СДС-а Огњен Тадић истакао је да би овим потезом Радмановић ставио до знања да РС не стоји иза ускостраначке политике партија из Федерације БиХ.

Тадић је рекао да ће бити тешко да Барбалић гласа за српску резолуцију, јер он долази из странке Жељка Комшића, који је ближи томе да се призна независност Косова него очувању добрих односа са Србијом.

Према његовим ријечима, неусвајање политичке платформе Предсједништва БиХ о подршци резолуцији Србије о Косову у УН представља ново понижење Републике Српске у заједничким институцијама БиХ.

Он је рекао новинарима у Бањалуци да, упркос досљедном подржавању РС према територијалном интегритету Србије, Предсједништво БиХ није нашло за сходно да обавеже амбасадора БиХ при УН да гласа за српску резолуцију, што је, како је рекао, „пораз за РС и српски народ у цјелини“.

Тадић је истакао да ни послије 15 година од потписивања Дејтонског споразума не постоји барем досљедна политика регионалне сарадње и развоја мирних односа на Балкану, поготово зато што БиХ не поштује територијални интегритет земље која је гарант овог споразума, а самим тим и територијалног интегритета БиХ.

„Може се поставити питање да ли сада ико у Србији има обавезу да у некој другој прилици стане иза територијалног интегритета БиХ“, рекао је Тадић и додао да оно што раде чланови Предсједништва БиХ Харис Силајић и Жељко Комшић није ништа друго него провокација нових неспоразума, па чак и сукоба у региону.

Коментаришући јучерашњу најаву да ће Влада РС заједно са словеначком компанијом ЦПМ градити аутопут Бањалука – Добој, Тадић је рекао да СДС захтијева од Главне службе за ревизију јавног сектора да одмах изврши увид у уговор који се припрема са том компанијом.

Ostavi poruku