SHARE

Веб-сајт Викиликс је објавио тајни документ ЦИА, у коме се наводи да Ал Каида намерава да регрутује Американце и упозорава на проблем који би могао настати ако се због тога на САД буде гледало као на “извозника” тероризма.Документ америчке Централне обавештајне агенције, под називом  “Црвена ћелија”, последњи је у низу тајних докумената који је објавио тај веб-сајт, који његови оснивачи често описују као јавни сервис намењен новинарима и активистима против корупције.

У документу ЦИА, на три странице, који је објавио Викиликс, истиче се хипотетичко и осетљиво питање потенциалних последица по САД, ако савезници почну на њих гледати као на земљу чији држављани често у иностранству изводе терористичке акте.

ЦИА констатује да би САД могле да изгубе утицај на савезнике да сарадјују у борби против тероризма, односно да би стране владе могле да почну тајно изручивање америчких држављана оптужених за тероризам.

Пре свега смо били забринути за могућност да Ал Каида инфилтрира своје оперативце у САД да изведу терористичке нападе, али Ал Каида можда све више тражи Американце за операције у другим земљама, наводи се у документу.

ЦИА је одбацила значај тог документа. Таква врста аналитичких извештаја намењена је једноставно да испровоцира и представи различите погледе, изјавио је портпарол агенције Џорџ Литл.

Прошлог месеца, Викиликс је изазвао жестоке реакције када је објавио више од 70.000 тајних докумената америчке војске из рата у Авганистану, под насловом Авганистански ратни дневник.

У Викилиску прете да ће објавити још 15.000 докумената из Авганистана, упркос тврдњама војних кругова да тиме угрожавају животе цивила-информатора и да осетљиве метода прикупљања обавештајних података дају на увид непријатељу.

SHARE

Оставите одговор