Veb-sajt Vikiliks je objavio tajni dokument CIA, u kome se navodi da Al Kaida namerava da regrutuje Amerikance i upozorava na problem koji bi mogao nastati ako se zbog toga na SAD bude gledalo kao na „izvoznika“ terorizma.Dokument američke Centralne obaveštajne agencije, pod nazivom  „Crvena ćelija“, poslednji je u nizu tajnih dokumenata koji je objavio taj veb-sajt, koji njegovi osnivači često opisuju kao javni servis namenjen novinarima i aktivistima protiv korupcije.

U dokumentu CIA, na tri stranice, koji je objavio Vikiliks, ističe se hipotetičko i osetljivo pitanje potencialnih posledica po SAD, ako saveznici počnu na njih gledati kao na zemlju čiji državljani često u inostranstvu izvode terorističke akte.

CIA konstatuje da bi SAD mogle da izgube uticaj na saveznike da saradjuju u borbi protiv terorizma, odnosno da bi strane vlade mogle da počnu tajno izručivanje američkih državljana optuženih za terorizam.

Pre svega smo bili zabrinuti za mogućnost da Al Kaida infiltrira svoje operativce u SAD da izvedu terorističke napade, ali Al Kaida možda sve više traži Amerikance za operacije u drugim zemljama, navodi se u dokumentu.

CIA je odbacila značaj tog dokumenta. Takva vrsta analitičkih izveštaja namenjena je jednostavno da isprovocira i predstavi različite poglede, izjavio je portparol agencije Džordž Litl.

Prošlog meseca, Vikiliks je izazvao žestoke reakcije kada je objavio više od 70.000 tajnih dokumenata američke vojske iz rata u Avganistanu, pod naslovom Avganistanski ratni dnevnik.

U Vikilisku prete da će objaviti još 15.000 dokumenata iz Avganistana, uprkos tvrdnjama vojnih krugova da time ugrožavaju živote civila-informatora i da osetljive metoda prikupljanja obaveštajnih podataka daju na uvid neprijatelju.

Ostavi poruku